Vezelrijk eten beschermt je tegen deze gevaarlijke ziekte
Vezelrijk eten
Uit recent wetenschappelijk onderzoek is naar voor gekomen dat een eetpatroon rijk aan vezels geassocieerd wordt met een lager risico op longkanker. Meer dan 1 miljoen mensen werden bestudeerd en er bleek duidelijk uit het onderzoek dat wie voornamelijk veel vezels eet tot 33% minder kans heeft op longkanker tegenover wie amper tot geen vezels eet. Andere factoren die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van longkanker zoals roken, geslacht en bepaalde invloeden van achtergrond werden mee in beschouwing genomen. Deze factoren oefenden geen invloed uit op de resultaten en de resultaten zijn dus extrapoleerbaar.Waarom vezels?
De verklaring voor die resultaten liggen grotendeels bij de prebiotische en probiotische eigenschappen van vezels. Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die in granen, groenten en fruit terug te vinden zijn. Ze stimuleren de groei en activiteit van goede darmbacteriën, waardoor ze de darmflora en de spijsvertering bevorderen, alsook de stoelgang vergemakkelijken. Probiotica zijn die goede bacteriën zelf. Deze prebiotica werken niet alleen positief in op de longen, ze zorgen daarnaast voor minder kans op hart- en vaatziekten én op darmkanker. Ook de huid profiteert mee van prebiotische effecten en het brein zou wakkerder zijn door de voedingstoffen van vezels. Daarnaast vermindert het diabetes type 2 en obesitas, net omdat de voeding zo gezond en evenwichtig is. Krachtige voedingsstoffen, die vezels. Lees ook: Voedingsvezels: wat zijn ze en waarom hebben we ze nodig?Hoe meer vezels toevoegen?
Wil je graag meer vezels toevoegen aan je dieet? Dan is dat waarschijnlijk een goed idee, aangezien bijna 80% van de mensen niet genoeg vezels binnenkrijgt. Het is nochtans niet zo moeilijk om aan de dagelijkse hoeveelheid te geraken. Voor een gemiddelde volwassen persoon is 30 tot 40 gram de aanbevolen hoeveelheid, wat niet extreem veel is. Je vindt vezels terug in alle soorten groenten en fruit, pseudogranen zoals boekweit en zaden zoals pompoenpitten. Wanneer je er toch niet geraakt, kan je nog altijd supplementen pakken voor vezels. Wel moet je opletten dat je ook weer niet té veel vezels consumeert. Te vezelrijk eten laat je achter met een opgeblazen gevoel, gasvorming en buikpijn. Al moet hier wel een belangrijke kanttekening bij gemaakt worden. Wie vezels toevoegt aan zijn eetpatroon kan ook last hebben van deze symptomen. Zeker wanneer je eerder vezelarm at en je nu de gezonde weg kiest. Waarom? Omdat je lichaam nog moet wennen aan deze voedingsstof en daardoor zo reageert. Dat verdwijnt echter heel snel en het is wel de moeite waard om het even vol te houden. Voornamelijk de darmen zijn extreem gevoelig aan de hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt. Vezelrijk eten heeft dan ook een onmiskenbare invloed op de stoelgang.
Lees ook: Te weinig vezels in je eetpatroon? Dat herken je aan deze 3 duidelijke signalen
Vezelrijk eten is dus een goed idee om onder andere longkanker tegen te gaan en je algemene gezondheid via gezonde voeding te verbeteren.