Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
meer vezels eten

Extra vezels dankzij tijgernoten: wat zijn het en hoe eet je ze? (+ 3 voordelen voor je gezondheid)

Zoek je een manier om meer vezels te eten? Misschien zijn tijgernoten een idee. Ondanks hun naam hebben ze niets te maken met wilde dieren, en het zijn ook geen noten. Maar tijgernoten zijn wel lekker én beregoed voor je gezondheid. Wat zijn ze en hoe kan jij ze aan je dieet toevoegen?

Tijgernoot, chufa, aardamandel

Verwarrend, zo'n 3 namen voor één knolgewas. Want inderdaad: chufa's, zoals deze knolletjes in het Spaans worden genoemd, zijn eigenlijk een soort amandelen die onder de grond groeien. Omwille van de kleine, oranjegele streepjes worden ze ook wel tijgernoten genoemd. Maar omdat het geen echte nootjes zijn, vinden mensen met een notenallergie de aardamandel een ideale snack. Melk van aardamandelen is erg verfrissend, en enorm populair in Valencia, waar het 'horchata de chufa' wordt genoemd. In onze streken zijn chufa's (nog) minder bekend. Vast staat dat het kleine knolletje heel wat sterke eigenschappen en voordelen voor de gezondheid bezit. Onderzoekers hebben ontdekt dat onze verre voorouders in Afrika overleefden op een dieet van fruit, insecten en maar liefst 80% chufa’s! Ben jij al bekend met tijgernootjes? En wil je ze graag eens uitproberen? Hieronder vind je 3 belangrijke voordelen voor je gezondheid:

1. Vol goede vetten en vezels

Hoewel tijgernoten onder de knolgewassen vallen, zijn ze toch een goede bron van gezonde vetten. Olie van chufa’s heeft eenzelfde samenstelling als olijfolie en bevatten dus een goede dosis Omega 9. Per 100 gram bestaan tijgernoten voor ongeveer een derde uit vezels. Dat maakt van chufa's een ideale snack om je stofwisseling op gang te houden. Tijgernootjes eet je misschien niet elke dag. Pompoen-of zonnebloempitten kunnen ook. Wil je zeker zijn dat je elke dag voldoende vezels binnenkrijgt? Probeer dan deze pittig gekruide shake eens.

Lees ook: Welke vezels werken het beste om af te slanken?

2. Goed voor je bloed

Net als gember is de aardamandel goed voor je bloed. Chufa's bevatten arginine, die helpen bij het transport van eiwitten door de spieren en het bloed. Dit helpt de aderen doorlaatbaar te houden en zo een gezonde stroom van bloed (en een normale bloeddruk) te garanderen.

Lees ook: verrassende voordelen van pikante kruiden

3. Boordevol magnesium

Met 100 gram aardamandelen (of meel) krijg je ongeveer 17% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan magnesium binnen. Door langdurige stress kampen heel veel mensen een magnesiumtekort. Regelmatig voedingsmiddelen eten die van nature rijk zijn aan magnesium, is daarom een goed idee! Meel van tijgernoten is niet overal te koop, en bovendien maak je er brood of pannenkoeken mee. Zoals je al kon lezen in onze blog zijn beschuiten veel beter voor je lijn. Koop dus enkel het meel als je niet hoeft af te slanken.

Bij een SkinnyLove-dieet passen deze glutenvrije broodvervangers perfect. Ze zijn ideaal als je graag variatie brengt in je ontbijt. Samengevat kunnen we stellen dat de aardamandel als eeuwenoud gewas aan een stille heropleving bezig is. Wil jij ook een gezonde snack uitproberen met een zachte, amandelachtige smaak? Wacht niet tot je in Spanje bent. Van deze gezonde snack kan je ook hier perfect smullen, uit het vuistje of verwerkt in een knapperige toast.

 

Geïnteresseerd in onze broodvervangers klik hier

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"