Vitaminetekorten voorkomen doe je zo
De beste manier om gezond te blijven is nog steeds gewoon voldoende eten. Toch horen we vaak dat wanneer we heel gevarieerd eten we niet altijd alle nodige mineralen en vitamines binnen krijgen. Vitaminetekorten voorkomen doe je zo.
Wie een gezond en evenwichtig patroon heeft zou dagelijks gevarieerd moeten eten. Daardoor krijgt iedereen alle nodige vitamines en mineralen binnen die hij nodig heeft. Dat is in de realiteit daarentegen niet altijd het geval. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat iedereen uniek is en dat onze voedingsbehoeften variëren op basis van leeftijd, geslacht en genen. Ook heeft niet iedereen dezelfde voorraad voedingsstoffen in zijn lichaam, waardoor iedereen nood heeft aan andere hoeveelheden vitaminen en mineralen en bijgevolg aan andere voeding.
Lees ook: Een vitamine C tekort? Deze voeding lost het op
Vitamine D
De zon is de trouwe leverancier van deze vitamine. In een land zoals dat van ons is het dus begrijpelijk dat we snel een tekort hebben aan deze vitamine. Er zijn jammer genoeg maar weinig voedingsmiddelen die vitamine D bevatten en ons van de nodige voorraad kunnen voorzien. Het is essentieel om supplementen te nemen die het vitamine D-gehalte in je lichaam verhogen, aangezien het een belangrijke rol speelt bij calciumopname. Hoe minder calcium, hoe brozer je botten. Naast supplementen is ook een wandelingetje in de zon een goed idee. Dat hoef je ons geen twee keer te zeggen. Lees ook: Wat vitamine D kan betekenen voor jouw winterdipVitamine B12
Een gebrek aan vitamine B12 komt veel voor bij vegetariërs, veganisten of oudere mensen. Voornamelijk omdat je de vitamine hoofdzakelijk terugvindt in dierlijke producten. Laat dus zeker af en toe je bloed eens controleren om te weten te komen hoe het zit met de voorraad van deze vitamine. Toch hoeven vegetariërs en veganisten niet te panikeren, ook in sommige plantaardige voeding zit vitamine B12. Denk aan onder andere champignons, zeewier en tempeh. Daarnaast kan je nog supplementen nemen in de vorm van zuigtabletten. Zo voorkom je de opvallendste symptomen van een tekort aan deze vitamine zoals vermoeidheid en een verminderde concentratie.
Lees ook: Altijd moe? Dit is de oorzaak
Magnesium
Magnesium is een mineraal dat heel belangrijk is voor de stevigheid van onze botten en onze tanden, bij de spier- en zenuwfunctie en voor de stofwisseling. We halen magnesium voornamelijk uit onze voeding. Een tekort is soms moeilijk te herkennen omdat de klachten redelijk algemeen zijn. Denk aan spierkrampen, prikkelbaarheid en depressie. Stuk voor stuk klachten die zoveel andere oorzaken kunnen hebben en daardoor moeilijk traceerbaar zijn als een magnesiumtekort. Het mineraal levert een essentiële bijdrage aan de geestelijke en lichamelijke ontspanning, ons energieniveau en een goede concentratie. Voornamelijk sporters en stressvolle personen ervaren hier tekorten. Extra magnesium is altijd een goed idee voor hen. Wie liever geen supplementen wil, kan focussen op voeding zoals volkoren producten, donkere chocolade en groene bladgroenten zoals selder.
Lees ook: Selder gezond? 4 doorslaggevende redenen waarom het goed is voor je lichaam
Vitaminetekorten voorkomen doe je dus door jezelf goed te informeren over wat je lichaam juist nodig heeft. Op die manier weet je op welke signalen je moet letten en welke voeding belangrijk is voor voldoende reserves van vitaminen en mineralen in je lichaam.