Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vlot in slaap vallen

Vlot in slaap vallen: het lukt jou dankzij dit slaapritueel

Val je soms moeilijk in slaap? Dan ben je zeker niet alleen. Vooral wanneer je jouw slaap echt nodig hebt, omdat je de dag erna een drukke planning hebt, is de kans groot dat het je toch niet lukt ze te vatten. Veel volwassenen hebben geen slaapritueel, terwijl dit net handig kan zijn om je lichaam en geest voor te bereiden om in slaap te vallen. Bekijk het als een soort van signaal dat je uitstuurt naar je lichaam en je geest waardoor deze weten dat het tijd is om naar dromenland te vertrekken. Vlot in slaap vallen, lukt jou dankzij een slaapritueel met deze essentiële stappen.

1. Reinig je gezicht

tips voor huidverzorging Een onmisbare tip voor je gaat slapen: reinig je gezicht met water. Zelfs wanneer je die dag niet veel of geen make-up droeg, is het belangrijk om je huid te hydrateren. Overal komen we in aanraking met bacteriën, waarvan er ook veel aan ons gelaat blijven kleven. Het is essentieel om alle bacteriën en stofjes van die dag van je gezicht te spoelen, zodat je poriën niet verstopt geraken. Anders krijg je een slechte huid en op lange termijn kan dit vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Spoel dus letterlijk de dag en het risico op meer rimpels van je gezicht. Die reiniging met water kan je uiteraard aanvullen met een uitgebreide skincare routine die jou een abrikozenvelletje bezorgt. Eens je hiermee klaar bent, weet je lichaam al dat het tijd is om te gaan slapen. Als je hier standaard elke avond werk van maakt, zal je geest zich realiseren dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Daardoor zal je vlot in slaap vallen: het eerste signaal is uitgestuurd.

Lees ook: Een mooie huid dankzij 6 simpele stappen

2. Weg met schermen

wakker worden De tweede manier waarop je jouw lichaam duidelijk kan maken dat het tijd is om slaperig te worden, is afscheid nemen van jouw geliefde schermen terug te vinden op je nog meer geliefde smartphone, je laptop of je televisie. Jammer, maar helaas, zal je jouw sociale wereld even vaarwel moeten zeggen en deze moeten inruilen voor een wereld waarin je tijd maakt voor jezelf. Ten minste: als vlot in slaap vallen die dag hoog op jouw to-do lijst staat. Newsflash: het kan, die schermen wegleggen. Die meldingen en die nieuwsberichten wachten heus wel op jou tot de volgende ochtend. Het blauwe licht dat voortkomt van die schermen verstoort namelijk je biologische klok. Dat licht verwart ons lichaam, waardoor het minder melatonine aanmaakt. Je lichaam denkt namelijk dat het nog geen tijd is om te gaan slapen, aangezien het geconfronteerd wordt met kunstmatig licht. Licht wordt geassocieerd met dag en wakker zijn, waardoor je nog lang kan wakker liggen.

Lees ook: 3 efficiënte manieren om je smartphone minder te gebruiken

3. Ontspan

lachen gezondheid Kies voor een activiteit of een bezigheid waardoor je optimaal kan ontspannen. Een ontspannen lichaam en geest zijn uiteindelijk de twee factoren die je richting die broodnodige slaap gaan sturen. Daarom kan je best geen intensieve sport meer uitoefenen tot minstens een uur voor het slapengaan, de aangemaakte endorfines zullen je net meer energie geven, waardoor je langer wakker ligt. Iets lezen werkt altijd om je hersenen tot rust te laten komen. Ook een warme drank om de dag mee te eindigen, is een handig hulpmiddel. Wanneer je ongeveer een halfuur voor het slapengaan bijvoorbeeld het natuurlijke SleepDust drinkt. Dat zal je helpen om tot rust te komen. Een bad nemen is ook een goed idee. Het warme water doet je helemaal relaxen en de bubbels leiden je af van alle stress. Wil je toch graag nog even bewegen? Ga dan voor een milde vorm zoals yoga om helemaal te ontspannen en alle stress van overdag uit je lichaam te laten verdwijnen. Ook meditatie kan helpen, of even rustig in je hoofd je dag doorlopen. Ontspannen is dé gouden tip waardoor vlot in slaap vallen eindelijk lukt.

Lees ook: Een natuurlijk slaapmiddel? Deze ontspannende activiteit is daarvoor perfect

Vlot in slaap vallen, lukt het best dankzij een vast slaapritueel.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"