Er zijn zo wel eens van die dagen waarop het lijkt alsof alles wat kan misgaan ook daadwerkelijk misgaat. Niet leuk. Dan is het meestal heel verleidelijk om heel gefrustreerd rond te lopen, wat het net iets moeilijker maakt om goedgezind op kantoor te zitten. Op een juiste manier omgaan met frustraties bespaart je nochtans heel wat vervelende gevoelens en levert je zelfs op rotdagen toch nog een relatief goed humeur op.
Wat is frustratie?
Er is nog een verschil tussen frustratie uiten en heel boos worden. Al kan het één wel tot het ander leiden. Frustratie is een vorm van emotie die heel onaangenaam aanvoelt. Meestal komt die frustratie voort uit een gevoel van irritatie of teleurstelling. Als bijvoorbeeld iets niet lukt, kan het zijn dat je jezelf heel gefrustreerd voelt. Net zoals wanneer iemand jouw planning in de war stuurt of jou bewust tegenwerkt. Wanneer je dan net al een slechte dag had, zijn deze kleine zaken soms de druppel die de emmer doen overlopen.
Wanneer alles op een dag lijkt mis te lopen en al jouw plannen moeten veranderen, zijn wij doorgaans ook niet het hardst schijnende zonnetje in huis. Maar wees eens eerlijk: voel je jezelf door al die frustraties beter? Nee! Daarom is het belangrijk om de volgende keer als heel de wereld weer even tegen jou lijkt te zijn de volgende drie dingen te onthouden.
Lees ook:
Een goed humeur dankzij deze 6 simpele trucjes
1. Accepteer wat fout gaat
Een gevoel van frustratie komt meestal samen met verwachtingen waar niet aan voldaan werd. Dat die verwachtingen niet ingelost werden, is niet per se jouw eigen schuld. Ook andere mensen of onverwachte situaties kunnen voor teleurstelling en frustratie zorgen. Niet altijd alles loopt zoals je het had gehoopt. Maar heeft het zin om daarover te blijven treuren? Niet echt.
Uiteraard mag je jezelf wel even slecht voelen wanneer alles in het honderd loopt, dat is een menselijke reactie, maar blijf niet te lang in die slachtofferrol hangen en herpak je. Het leven verloopt altijd anders dan gepland en je kan niet alles onder controle hebben. Aanvaard dat je soms geen controle hebt over de situatie. Op die manier kan je frustraties sneller loslaten. Simpelweg de situatie accepteren, is een eerste belangrijke stap in vlot leren omgaan met frustraties.
Lees ook:
3 handige tips om te leren omgaan met fouten maken
2. Put motivatie uit frustratie
Je kan twee dingen doen wanneer alles misloopt: of je geeft op, of je zet door. Uit die laatste optie haal je zelf veel meer voordelen dan uit die eerste optie. Gebruik de situatie in je eigen voordeel en laat je niet doen. Wanneer je de frustraties accepteert die je door een bepaald voorval voelt, wakker je ergens je doorzettingsvermogen aan dat jou aanmoedigt om toch door te zetten. Dat kan inhouden dat je toch probeert om het project af te maken, ook al gaat het minder vlot dan je verwachtte. Toch kan frustratie evengoed afkomstig zijn van het feit dat je beseft dat een bepaald plan dat je hebt opgesteld gewoon niet werkt. De situatie accepteren, betekent dan ook inzien dat je misschien beter een nieuw plan van aanpak bedenkt. Haal uit die frustratie net motivatie om nieuwe inzichten te ontdekken of om niet op te geven.
Lees ook:
4 makkelijk toepasbare tips voor meer motivatie
3. Denk na over wat aan de basis van je frustratie ligt
Ondanks het feit dat het belangrijk is om de situatie te accepteren, los te laten en door te zetten, is het evengoed belangrijk om te weten waar het gevoel van frustratie vandaan komt. Meestal zijn het de kleinste dingen die ons irriteren en die het allemaal even te veel maken, maar gaat het in werkelijkheid over iets dieperliggend dat die gevoelens opwekt. Probeer dus te bedenken of je wel echt kwaad bent omdat die trein te laat was, of omdat je eigenlijk stiekem geen zin hebt om naar je bestemming te gaan, waardoor je al gefrustreerder rondloopt dan normaal. Omgaan met frustraties betekent ook de basisgevoelens van de frustraties erkennen. Dan is het veel makkelijker om er iets aan te doen dan wanneer je jezelf op automatische piloot wat afreageert en de echte oorzaak negeert.
Lees ook:
Beter omgaan met emoties doe je zo
Dankzij deze drie simpele stappen kan je makkelijker omgaan met frustraties en vervelende situaties achter je laten.