Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vlot opstaan

Vlot opstaan in het donker? Geen probleem dankzij deze 6 doeltreffende tips

Het is weer die tijd van het jaar waarin het steeds vroeger donker wordt en jammer genoeg ook later licht. In de herfst- en wintermaanden voelt het soms aan alsof we amper daglicht zien. Ben je al geen ochtendmens? Dan voelt het nu helemaal aan alsof je in het midden van de nacht moet opstaan. Dat maakt het nog verleidelijker om in je warme bed te blijven liggen tot je hopeloos te laat bent. Niet het beste plan. Dankzij deze zes doeltreffende tips is vlot opstaan in het donker geen probleem voor jou dit najaar.

Herfstblues

De herfstblues is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Een gebrek aan daglicht en aan vitamine D, regenachtig weer en kortere dagen hebben meestal geen al te positieve invloed op ons humeur. Gelukkig kan je er zelf veel aan doen. Door 's morgens met het juiste been uit bed te stappen bijvoorbeeld. Dankzij de volgende tips kan jij elke winterochtend vlot opstaan in het donker mét een goed humeur. Meer moet dat niet zijn, toch?

1. Hou een slaapritme aan

vlot opstaan Van nature uit hebben we allemaal een slaap- en waakritme. Na verloop van tijd is dat ritme bij veel mensen helemaal ontregeld door elke dag op een ander tijdstip te gaan slapen en liefst van al in het weekend ook nog eens extreem lang uit te slapen om die verloren uren slaap van de weekochtenden in te halen. Zo breng je jammer genoeg je hele lichaam in de war, wat jouw energieniveau niet ten goede komt. Leg jezelf een slaapritme op zodat je weer in een bepaald ritme terechtkomt waar jouw lichaam aan kan wennen. Zeker in de winter wanneer het sneller donker wordt, zal het jou op die manier beter afgaan om vlot op te staan of om op tijd in je bed te kruipen. Je biologische klok past zich aan, waardoor je na verloop van tijd spontaan wakker wordt op het uur dat je gekozen hebt. Toch maar eens proberen?

Lees ook: Vlot in slaap vallen: het lukt jou dankzij dit slaapritueel

2. Stop met snoozen

snoozen We moeten allemaal af en toe schuldig pleiten aan snoozen wanneer onze wekker weer veel te vroeg rinkelt. Toch is dat snoozen geen goed idee en ga je beter voor de korte pijn: uit dat bed springen en opstaan maar. Niet gemakkelijk, zeker niet in de koude wintermaanden wanneer je onder die warme, zachte lakens vandaan moet komen. Langer blijven liggen en wat snoozen heeft nochtans een negatief effect op je energieniveau voor de rest van de dag. Die paar minuten die je weer in slaap valt, zijn nefast voor je uitgerustheid en maken je alleen meer moe in the end. Naar de wekker luisteren en opstaan maar. Je zal het effect op je humeur, productiviteit en energieniveau onmiddellijk merken.

Lees ook: Daarom is snoozen écht geen goed idee

3. Maak de ochtend jouw moment

vlot opstaan Zijn jouw ochtenden meestal gevuld met stress, paniek en gehaast om overal op tijd te geraken? Jammer, want het kan helemaal anders. Bekijk de ochtend als een rustig moment om je dag te starten. Maak daar optimaal gebruik van. Vlot opstaan gaat samen met iets leuk om naar uit te kijken. Plan je sportsessie 's morgens vroeg in zodat je al even ontspant voor de hectische start van de dag, geniet van een gezond ontbijtje met Pain des Fleurs, verse aardbeitjes en je ochtendkuur SkinnyLove, neem de tijd om je favoriete magazine te lezen, luister naar een podcast over een onderwerp dat je interessant vindt of zet een playlist op om al dansend op te staan. Probeer het eens voor je het idee zomaar wegwerpt! Opstaan wordt meteen tien keer makkelijker en leuker.

Lees ook: Geen ochtendmens ? Dankzij deze 3 onmisbare tips lukt opstaan je wél

4. Laat licht binnen

afvallen opstaan Oké, in de winter is het licht binnenlaten al iets moeilijker, omdat het buiten misschien nog donker is als je uit je bed moet komen. Blijf toch niet in het donker rondlopen, maar maak het zo licht mogelijk binnen. Als je alle lichten die je tegenkomt aansteekt, maak je jouw lichaam duidelijk dat het tijd is om wakker te worden. Voldoende licht geeft het signaal aan je hersenen dat het weer tijd is om in actie te schieten. En vanaf het moment dat het weer licht is buiten? Dan trek je gewoon weer meteen die gordijnen open voor natuurlijk daglicht!

Lees ook: Dit simpele trucje doet je afvallen tijdens het opstaan

5. Wees voorbereid

vlot opstaan Een goede voorbereiding zorgt voor een nog betere ochtend. Wanneer je wekker rinkelt en je beseft dat je alles al hebt klaargelegd wat kan, verloopt alles veel minder stressvol. Maak de avond ervoor bijvoorbeeld je gezonde lunch al klaar en steek je gezonde tussendoortjes zoals een Craving killer bar of een appel al weg. Pak je werktas in en leg je kleren klaar. Op die manier bespaar je jezelf tijdens de ochtend heel wat tijd. Het vlot opstaan gaat zonder problemen, want je weet dat je nog even tijd over hebt voor jezelf. Alleen maar voordelen!

Lees ook: 5 goede ochtendrituelen voor mensen met weinig tijd

6. Drink voldoende water

Citroensap gezondheid lichaam Zelfs als je een ochtendmens bent, kan het soms moeilijk zijn om in actie te komen 's morgens. Dat komt door onze hersenen. Die moeten namelijk ook eventjes wakker worden en vervolgens allerlei signalen uitsturen naar ons lichaam, zodat al onze lichamelijke processen samen met ons wakker worden. Hoe je jouw lichaam het best wakker maakt? Door voldoende te drinken. En nee, dan hebben we het niet over een tas koffie, maar wel over een glas water. Door je vochtgehalte aan te vullen dat je tijdens de nacht verloren bent, schiet je lichaam in actiemodus en kan je weer helderder denken. Voor een extra krachtige werking kan je altijd een natuurlijke extract van Ginger BLAST met gember en citroen toevoegen. De ideale, gezonde kickstart van je dag!

Lees ook: Zo kom je te weten of je te weinig water drinkt Vlot opstaan in het donker? Dat is vanaf nu heel makkelijk voor jou!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo