Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tips menopauze

Een vlotte overgang in 5 natuurlijke tips

De menopauze kan fysiek en mentaal zwaar aankomen, dus zijn alle handige tips welkom. Dankzij het onderstaande advies ben je beter gewapend tegen deze uitdagende periode van je leven.

Wat is de menopauze?

De menopauze of 'overgang' heeft iets te maken met hormonen, horen we je denken. Hoe zat dat weer juist? Om te beginnen frissen we je geheugen even op. In een notendop kan je de overgang als volgt omschrijven: De menopauze begint bij de vrouw als de aanmaak van oestrogeen vermindert. Oestrogeen is belangrijk bij het reguleren van de menstruatiecyclus en de zwangerschap. Door de menopauze, die bij de meeste vrouwen vanaf 45 jaar begint, krijgen we te maken met vervelende overgangsklachten zoals opvliegers, slapeloosheid en gewichtstoename. Er zijn heel wat supplementen met veelbelovende claims op de markt, maar ook op een natuurlijke manier kom je al een eind op weg. Probeer deze tips eens uit:

1. Blijf actief

Laat je niet verleiden tot lusteloosheid, maar beweeg! Dopamine, het gelukshormoon dat vrij komt door te sporten, heb je nu meer dan ooit nodig. In combinatie met een gezond eetpatroon blijft je gewicht door te bewegen op peil. Sport is ook de enige manier om je lichaam jong te houden. Je voelt je er beter in je vel door, waardoor je aantrekkelijker wordt. Bovendien beschermt regelmatig bewegen je tegen osteoporose en hartaandoeningen, die vanaf je vijftigste kunnen optreden. Een handige oplossing om tegelijkertijd de schoonheid van je huid én je gewicht te ondersteunen? Van dit drankje mag je onbeperkt drinken. Je kan er bijvoorbeeld een deel van je 8 dagelijkse porties water mee op smaak brengen.

2. Blijf koel

Opvliegers kunnen erg lastig zijn, en nachtelijk transpireren zorgt ervoor dat je geen oog meer dicht doet. Pas dus je slaapomgeving aan, door een ventilator te installeren en steeds een vochtig washandje op je nachtkastje te leggen. Koel betekent ook ‘cool’: relativeer. De overgang is vervelend, maar het duurt ook geen eeuwigheid! De duur is voor elke vrouw verschillend, maar ligt gemiddeld rond de twee jaar. We weten het goed: er zullen nachten komen dat je meer nodig hebt dan een waaier en een washandje. Grijp nooit naar slaapmiddelen met verslavende bestanddelen. Dit slaapmutsje, bijvoorbeeld, bestaat uit 100% natuurlijk kamillepoeder, Bachbloesems en huidherstellend silicium.

3. Focus je op nieuwe dingen

tips menopauzeEr breekt een nieuwe periode aan in je leven, dus het is tijd voor een frisse start. Kies voor een nieuwe hobby of verander je routine. Het is belangrijk dat je met verwondering naar de dingen blijft kijken, zo geraak je in een soort flow, wat betekent dat je nieuwe vreugde schept in het geconcentreerd uitvoeren van taken. Hierdoor krijg je rust in je hoofd en focus je je minder op de ongemakken van de overgang.

4. Ontspan

Fysieke of mentale stress is een vorm van ontsteking die een negatieve invloed heeft op je lichaam. Een ontspannen levenshouding kan je een eind op weg helpen. Heb je al gedacht aan meditatie of yoga? Ook aromatherapie werkt uitstekend en is makkelijk toe te voegen aan je dagelijkse routine.

5. Lach

tips menopauzeEr zit maar een klein verschil tussen de woorden ‘humor’ en ‘humeur’, maar ze betekenen zo veel voor elkaar! Naast een goed supplement om de overgangsklachten te verzachten, is het nu belangrijker dan ooit dat je om jezelf kan lachen. Stemmingswisselingen zijn bijna onvermijdelijk, dus neem er afstand van en maak er grapjes over.

Bij SkinnyLove houden we graag beide voeten op de grond. Ook met deze tips zal je soms moeilijke momenten meemaken tijdens de menopauze. Maar als je ze regelmatig toepast, sta je veel sterker in je schoenen gedurende deze tijd in je leven. Succes!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"