Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voeding-bewaren-in-de-koelkast

Welke voeding in de koelkast bewaren? Deze 8 voedingsmiddelen zeker niét

Een koelkast is iets wat in elk interieur terug te vinden is. De grote ijskoude kast is ideaal om al je voeding in te bewaren en zo alles langer vers te houden. Handig dus, zo'n koelkast. Maar kan je alle voeding in de koelkast bewaren of niet? Veel mensen bewaren bepaalde voedingsmiddelen op een foute manier, waardoor ze minder lang van de voeding kunnen smullen dan ze op voorhand denken. Deze acht voedingsmiddelen mag je zéker niet in de koelkast zetten wanneer je na het boodschappen doen je tas uitlaadt.

1. Tomaten

tomaten Tomaten frisser wanneer je ze in de koelkast bewaard? Absoluut niet. Tomaten bewaar je het best uit de koelkast, op een koele, droge plek als je er zolang mogelijk van wil genieten. Je maakt je er ongetwijfeld soms ook wel eens schuldig aan. Het is niet dat de tomaten niet meer eetbaar zullen zijn als je deze in de koelkast bewaart, maar de tomaten verliezen zo veel sneller hun smaak. Dat komt omdat het velletje van de tomaten sneller beschadigd wordt, waardoor ze sneller bederven. Bovendien gaan ze in de koelkast niet rijper worden, terwijl dat net moet om hun volle smaak te krijgen. Producten waarin tomaat verwerkt zit zoals bijvoorbeeld de SkinnyLove spread zongedroogde tomaten of SkinnyLove spread tomaten bruschetta mag je dan weer wel bewaren in de koelkast. Lees ook: 5 dingen die je moét weten over tomaten

2. Komkommer

prikkelbare darmsyndroom Welke voeding in de koelkast bewaren en welke niet? Komkommer al zeker niet. Komkommers drogen namelijk sneller uit in de koelkast. De vochtigheidsgraad van je koelkast is nefast voor de komkommer. Het maakt de schil zacht, waardoor de groente er minder goed uitziet en zijn smaak sneller verliest. Natuurlijk kan je de komkommer niet heel lang bewaren buiten de koelkast, dus is het belangrijk dat je hem op tijd opeet. Bewaar hem op een koele plaats of doe er een folie over om de schil wat te beschermen en langer van de vruchtgroente te kunnen eten. Lees ook: 5 overtuigende redenen om meer komkommer te eten

3. Citrusvruchten

tussendoortjes gezond Citrusvruchten zoals pompelmoes, citroen, limoen of mandarijn bewaar je ook best niet in de koelkast, maar eerder op kamertemperatuur en soms zelfs beter in een meer donkere ruimte. Waarom? Citrusvruchten hebben een heldere kleur en heel rijke smaak uit zichzelf. Ze produceren bovendien minder sap wanneer ze geperst worden als ze koud zijn. Daarnaast rijpen ze in het algemeen sneller wanneer ze op een minder koude plaats bewaard worden. Als het de smaak verbetert, dan twijfelen we er zelfs niet over! Lees ook: 4 redenen waarom je een sinaasappel moet eten

4. Aubergine

voeding in koelkast bewaren Aubergines zijn heel gevoelig aan lage temperaturen. Je bewaart ze best op een koele en donkere plaats zoals bijvoorbeeld de kelder en zeker niet in de koelkast op een temperatuur lager dan 10°C. Waarom niet? Bij een te koele temperatuur gaat de kleur van de steel en de kroonbladeren sneller bruin kleuren en is de rijpheid van aubergine al te ver om er nog lekker van te kunnen eten. Bovendien is een aubergine gevoelig aan ethyleen, een gas dat bijvoorbeeld peren, appels en tomaten uitscheiden, waardoor andere groenten bepaalde bruine plekken kunnen vertonen. Lees ook: Dit zijn de seizoensgroenten van de herfst

5. Appels

snel een platte buik Een apple a day keeps the doctor away zeggen ze wel eens, maar dan moet je die appels wel op de juiste manier bewaren natuurlijk. Appels blijven bijvoorbeeld heel lang goed buiten de koelkast. Tot drie weken kan je op die manier van je appel genieten. omdat de enzymen in de schil voornamelijk actief worden wanneer ze op kamertemperatuur bewaard worden. Lees ook: Waarom je écht elke dag een appel moet eten

6. Peren

peer Hetzelfde advies van appels geldt overigens voor peren. Deze zijn meestal nog niet helemaal rijp wanneer je ze in huis haalt. De koele temperatuur gaat het rijpingsproces tegenhouden, waardoor het langer duurt voor je van de peer kan genieten, wat ten koste gaat van de smaak ervan. Lees ook: Wat doet de peer voor onze gezondheid? Alle voordelen van dit herfstfruit op een rijtje

7. Sla met een dressing

voeding in koelkast bewaren Wanneer je jouw ijsbergsla of andere variant van sla al hebt klaargemaakt voor een maaltijd en je er een dressing bij hebt gedaan, zoals bijvoorbeeld de SkinnyLove spread Mayo of de SkinnyLove Spread zwarte olijven spicy, dan bewaar je de sla best uit de koelkast. Die dressing maakt de sla namelijk heel zompig. Wanneer je deze dan ook nog eens in de koelkast gaat bewaren, gaat de sla sneller zijn versheid verliezen en minder fris ruiken. Best laat je de sla zo ook niet meer te lang buiten de koelkast staan.

8. Fruit zoals meloen, abrikoos en mango

abrikozen gezondheid Soms spendeer je zoveel tijd aan het vinden van een plaatsje in de koelkast voor een grote meloen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Fruit zoals meloen, abrikozen, mango en zelfs kiwi moet je helemaal niet in de koelkast proppen. Het niveau van de antioxidanten daalt namelijk aanzienlijk wanneer je die vruchten in de koelkast gaat bewaren. Dat zou jammer zijn, aangezien je zo heel veel vitaminen van deze vitaminebommetjes misloopt. Als je het fruit al versneden hebt, dan bewaar je het wel best zo koel mogelijk. Lees ook: Dit wist je nog niet over mango Voeding in de koelkast bewaren is dus niet altijd zo vanzelfsprekend als je denkt. Welke fouten heb jij ontdekt in de manier waarop jij bepaalde voedingsmiddelen bewaard?
Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!