Dit zijn de nieuwste voedingsaanbevelingen voor fruit en groenten
Wake-upcall
Nieuwe voedingsaanbevelingen gaan meestal gepaard met een diepe zucht door het land. Moeten we nu wéér dingen laten staan? Noemen ze ons nu wéér te dik? Maar, het is maar hoe je het nieuws interpreteert. Wat de Hoge Gezondheidsraad wil teweegbrengen met deze nieuwe voedingsaanbevelingen? Eigenlijk alleen maar dat mensen terug gezonder worden via gezond eten. De cijfers over overgewicht zijn louter gepubliceerd om een signaal uit te sturen, niet om met een wijzend vingertje mensen terecht te stellen. Want gezond leven is redelijk simpel: je moet het zelf doen. Er is niemand die jou kan vertellen om vanaf nu eindelijk die frietjes voorgoed aan de kant te schuiven of om eindelijk te beginnen sporten. Wat de Hoge Gezondheidsraad en wij jou wel oprecht proberen mee te geven? Hoe belangrijk gezond eten is, als je een lang, gezond en gelukkig leven wil leiden. Enkele voedingsadviezen waarop je jezelf kan baseren als je hier steevast moeite mee hebt, zijn dan mooi meegenomen, lijkt ons. Sla dus niet meteen al die nieuwe voedingsaanbevelingen in de wind, maar gebruik het als een leidraad om eens stil te staan bij jouw gezondheid. Het is de gezonde wake-upcall die je nodig hebt. Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te etenHoeveel stukken fruit?
Dat fruit een belangrijk voedingsmiddel is binnen een gezonde levensstijl, komt niet als een verrassing, maar wat is nu de juiste aanbevolen hoeveelheid? Dagelijks beveelt de gezondheidsraad ongeveer 250 gram fruit aan, wat overeen komt met twee stukken fruit per dag, afhankelijk van de grootte ervan. De nadruk ligt hier voornamelijk op de keuze voor vers fruit vol goede voedingsvezels, gezonde koolhydraten en heel wat vitaminen en mineralen. Voorverpakt fruit brengt vaak stiekeme toegevoegde suikers of vetten mee, waardoor ze jouw zogezegd gezonde portie fruit toch nog ongezond maken. Kies voor seizoensfruit, zodat je extra kan genieten van de gezondheidsvoordelen ervan en eet niet altijd hetzelfde. Er zijn zoveel opties, het zou jammer zijn om telkens naar dezelfde fruitsoorten te grijpen. Een belangrijke vermelding hierbij is dat fruitsap niet meetelt bij deze voedingsaanbeveling. Meer nog, fruitsap is helemaal niet gezond en bevat een te hoge concentratie van toegevoegde suikers die je lichaam eigenlijk niet nodig heeft. Daar komt ten eerste bij dat je in fruitsap doorgaans meer stukken fruit 'drinkt' dan je anders zou eten, waardoor je te veel suikers binnenkrijgt. Ten tweede laat fruitsap je minder verzadigd achter dan een echt vers stuk fruit waar je op moet bijten. Dat komt omdat je spijsverteringsstelsel dit veel sneller verteert. Lees ook: Een natuurlijke energieboost? Dit fruit zorgt ervoorWat is de aanbevolen hoeveelheid groenten?
De voedselaanbevelingen voor groenten blijft nog steeds hetzelfde. Je zou dagelijks ongeveer 300 gram groenten moeten eten, maar hier geldt wel: hoe meer, hoe beter. Hoe meer groenten je eet, hoe meer essentiële vitamines en mineralen je opneemt in jouw lichaam, wat je gezonder maakt. Kies ook hier, net zoals bij het fruit, voor de groenten van het seizoen. De groenten die de beste resultaten opleveren voor je gezondheid zijn verse groenten, diepvriesgroenten, gekookte groenten en zelfs groenten uit blik, afhankelijk van welke soort. Het is vanzelfsprekend dat de voorkeur uitgaat naar verse groenten of diepvriesgroenten, en nog belangrijker: dat er geen aparte zouten of vet worden toegevoegd. Groenten zijn heel makkelijk toe te voegen aan je maaltijden. Zowel bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch of bij het avondeten kan je groenten makkelijker inpassen dan je denkt. Vervang die suikerwafel eens door een stuk komkommer, je zal merken dat je energiedipje verleden tijd is en dat je minder snel opnieuw honger hebt. Wissel opnieuw af welke groenten je op je bord legt. Er bestaat een ontzettend grote keuze en elke groente brengt andere gezondheidsvoordelen mee. Lees ook: Dit zijn de seizoensgroenten van de herfst Deze voedingsaanbevelingen voor fruit en groenten zijn dus handige richtlijnen om je op te focussen wanneer je gezonder wil gaan leven.
Lees ook: voedingsdriehoek: jouw gezonde levensstijl begint hier