Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voedingsvezels

Voedingsvezels: wat zijn ze en waarom hebben we ze nodig?

Je leest overal dat het belangrijk is om voldoende vezels te eten. Toch is de term redelijk vaag. Het gaat sowieso over bestanddelen in voeding en je vindt ze voornamelijk terug in gezonde voeding, maar wat zijn vezels eigenlijk echt? En nog belangrijker: waarom heeft je lichaam ze nodig? Aangezien het belangrijk is om goed te weten welk effect bepaalde voedingsstoffen op je lichaam hebben, lees je hier alles wat je moet weten over voedingsvezels.

Wat zijn vezels?

natuurlijke energieboost Het is eigenlijk een verzamelnaam voor een heel diverse groep van koolhydraten die niet verteerd worden door de dunne darm. Daardoor gaan ze onverteerd naar de dikke darm die de vezels verder moet verwerken. De meeste vezels vind je terug in de celwand van planten en bijgevolg in plantaardige voedingsmiddelen. Denk aan bronnen zoals groenten, fruit, peulvruchten en noten. Volkoren graanproducten zoals volwaardige rijst of boekweitpasta bevatten meer vezels dan gewone witte rijst of witte pasta. Dat is te verklaren door het feit dat bijvoorbeeld bij het malen van graankorrels tot bloem bij de witte varianten heel veel vezels verloren gaan.

Twee categorieën

buikvet verbranden Hoewel er veel verschillende soorten voedingsvezels bestaan, zijn ze in twee grotere categorieën op te delen. Je hebt de niet-oplosbare vezels en de oplosbare vezels. Beide vezels hebben een ander effect op de darmen. De onoplosbare vezels zijn niet alleen niet verteerbaar door de dunne darm, ook de dikke darm kan ze niet verteren. Daardoor verlaten ze je lichaam in onveranderde textuur. Deze vezels zorgen ervoor dat je stoelgang vlotter verloopt en het nodige volume krijgt. Je vindt deze vezels terug in beige of bruine graanproducten. De oplosbare vezels worden daarentegen wel afgebroken in de dikke darm, waardoor ze je darmen minder belasten. Die laatste stimuleren de werking van je darmen en voeden het darmmicrobioom en vind je vooral terug in fruit, groenten en peulvruchten.

Lees ook: Spijsverteringsproblemen? Dit kunnen de onverwachte oorzaken zijn

Wat doen vezels?

voedingsvezels Door de bovenstaande uitleg over vezels weet je alvast één ding zeker: vezels doen veel voor je darmen. Ze gaan eigenlijk onveranderlijk door je maag, je dunne darm en afhankelijk van welke categorie vezels het zijn ook onveranderlijk door je dikke darm. Ongeacht of de dikke darm de vezels wel of niet verteert: in je darmen begint het echte 'vezeleffect'. De onoplosbare vezels gaan opzwellen in de darmen, doordat ze water binden. De darmbacteriën voeden zich lustig met de vezels, waardoor er heel wat stoffen vrijkomen. Bij die stoffen behoren onder andere gassen, die je buik al dan niet doen opzwellen. Een ander gevolg is dat je vlot naar het toilet kan gaan. De oplosbare vezels zorgen veel minder voor een opgeblazen buik, doordat ze voornamelijk een positieve werking op het darmmicrobioom hebben. vermoeidheid slecht voor dieet Toch is een vlotte stoelgang niet het enige voordeel dat je uit de opname van voedingsvezels kan halen. Ze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en bevorderen daardoor de gezondheid van je hart. Daarnaast vertragen ze de opname van suiker in het bloed, met een meer stabiele bloedsuikerspiegel als gevolg. Hierdoor verlaagt je kans op diabetes type 2. De vetzuren die aanwezig zijn in de vezels ondersteunen het immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek wordt. Ze zeggen dan ook voor niets dat je darmen je hele gezondheid aansturen. Tot slot geven vezels je een verzadigd gevoel, waardoor je langer voldaan bent. Dit is een belangrijke factor tijdens een dieet. Voldoende vezels geven je de nodige voedingsstoffen op een gezonde manier, waarbij je je tegelijkertijd voldaan voelt en geen honger lijdt.

Lees ook: Een ballonbuik: waar komt hij eigenlijk vandaan?

Wat is de aanbevolen hoeveelheid?

voedingsvezels Om helemaal gezond te zijn, is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Gezonde voeding draait niet alleen rond bepaalde vitaminen en mineralen, maar zeker evenveel rond vezels. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels is ongeveer 30 tot 40 gram per dag. Gelukkig is het absoluut niet moeilijk om aan deze hoeveelheid te geraken, als je jezelf bedenkt dat zowat elke groente en fruit veel vezels bevatten. Gun je lichaam een gezond en gevarieerd voedingspatroon en je zal alle gezondheidsvoordelen van vezels onmiddellijk opmerken. Bovendien stimuleert het je dieet, wat een extra motivatie is voor die extra portie groenten of fruit.

Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten Nu weet je exact wat voedingsvezels doen voor je lichaam!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"