Doorgaan naar inhoud
volwaardige voeding

Volwaardige voeding: waarom is het zo gezond?

Je leest overal dat volwaardige voeding vol voedingsstoffen gezond is, maar wat houdt die volwaardige voeding dan juist in? En wat maakt die volwaardige voeding dan 'volwaardig'? Weet jij soms ook niet helemaal waar het over gaat als je hier iets over hoort? Lees dan snel verder om er alles over te weten te komen én om vanaf nu de gezondste keuzes te maken.

Wat is volwaardige voeding?

Volwaardige voeding, ofwel voeding waar je langer verzadigd van blijft én die voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen bevatten, zijn veel gezonder dan hun "snelle" alternatieven. Die laatsten bevatten meestal snelle koolhydraten die meteen omgezet worden in suikers. Daardoor heb je snel terug honger, waardoor je sneller opnieuw eet, terwijl je nog maar net van tafel bent gegaan. Volwaardige producten bevatten daarentegen granen die op hun beurt ook weer veel vitaminen en mineralen in zich hebben. Lees hier waarom volwaardige voeding zo gezond is en wat er zoal thuishoort in dat lijstje.

Wat zijn volle granen?

volwaardige producten gezond
In volle granen zitten bruikbare voedingsstoffen voor je lichaam:
  • Koolhydraten en voedingsvezels
  • Plantaardige eiwitten
  • Vitaminen en mineralen

Volle granen bevatten heel veel mineralen zoals vitamine B1, B2 en B3. Mineralen die er het meest in voorkomen zijn ijzer, calcium en fosfor. Het is vaak genoeg bewezen: volle granen zijn goed voor je gezondheid. De voedingsvezels verlagen je bloeddruk en verlagen zo de kans op hart- en vaatziekten. In haver zit een bepaalde vezel: bèta-glucanen. Die vezels hebben een positief effect op jouw cholesterol. Vezels zorgen ook voor een gezonde darmtransit en een langer verzadigingsgevoel. Volle granen kunnen daardoor bijdragen aan een bescherming tegen darmkanker en diabetes type 2.

Lees ook: Betekent koolhydraatarm automatisch gezond?

volwaardige producten gezond

Welke producten zijn volwaardig?

Het positieve effect van volwaardige alternatieven hebben we bij SkinnyLove goed begrepen. In ons Funky Skinny kookboek raden we enkel recepten aan met volwaardige voeding. Ingrediënten die we in die recepten gebruikt hebben zijn bijvoorbeeld boekweitpasta, volle rijst, pains des fleurs, haver, sobanoedels en kasha. Stuk voor stuk enorm gezonde en verzadigende producten die je vaker in de keuken zou moeten gebruiken. Niet alleen de boekweitpasta bevat boekweit, maar ook de kasha en soba noedels. Kasha zijn in principe geroosterde boekweitgranen.

Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium. Kijk wel altijd even goed op verpakking wat erin zit. Aan bijna alle soorten soba noedels die je in België of Nederland koopt, is wit tarwebloem toegevoegd. Als je de keuze hebt, ga dan altijd voor diegene met het hoogste percentage boekweitmeel en zo veel mogelijk vezels. Haver en volle rijst bevatten zetmeel dat traag opgenomen wordt door ons lichaam, wat heel positief is voor je darmflora.

Als je nog moest twijfelen welke volwaardige voeding wel degelijk gezond is, vraag dan gerust advies aan team SkinnyLove of kom eens langs in de SkinnyLove Xperience stores!

Vorig artikel Wat kan je best eten en drinken bij warm weer?
Volgend artikel Verkoeling tijdens een hittegolf: deze 4 tips bieden verfrissing