Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voor jezelf kiezen

Moet jij meer voor jezelf kiezen? Deze 3 signalen geven aan van wel

Ben jij zo iemand die het liefst van al iedereen gelukkig maakt en daardoor jezelf soms op de laatste plaats zet? Dat is niet altijd slecht, maar het is evengoed belangrijk dat je aan jezelf denkt. Als je van nature uit een pleaser bent, is de kans namelijk groot dat je te afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen en dat je soms handelt uit schrik van wat anderen anders over je gaan denken. Moet jij dringend meer voor jezelf kiezen? Als je deze drie signalen herkent, dan zeker wel.

People pleaser

faalangst Het is helemaal normaal dat je rekening houdt met de mening en de gevoelens van anderen. Dat is nu eenmaal een sociale vereiste. Wanneer de slinger echter te veel naar de kant van de anderen doorslaat, dan zet je jezelf te veel aan de kant. Als je het geluk van anderen telkens boven dat van jou plaatst, dan ga je jezelf na verloop van tijd heel ongelukkig voelen. Altijd wachten op de goedkeuring of de bevestiging van anderen wat belangrijke keuzes betreft, kan ervoor zorgen dat je niet helemaal trouw blijft aan wat jij écht wilt doen. Om gelukkig te zijn, is het essentieel om voor jezelf te kiezen in de juiste situaties. En nee: dat maakt je niet egoïstisch. Lees ook: Stoppen met pleasen lukt je dankzij deze 4 effectieve tips

1. Je vindt het moeilijk om eigen keuzes te maken

te veel werken Denk eens na: wanneer besliste jij het laatst iets helemaal voor jezelf zonder de mening van anderen te raadplegen? Als je jouw keuzes altijd laat afhangen van anderen, ga je nooit de keuzes maken waar je oprecht zelf voor wil gaan. Je zoekt op die manier ergens bevestiging van buitenaf, goedkeuring voor de beslissing. Maar wat als anderen de andere keuze kiezen? Dan denk je misschien dat je 'verkeerd' was en ga je alsnog voor die andere keuze. Fout: je mag echt wel je eigen intuïtie volgen. Het gaat tenslotte om jouw leven en niet dat van iemand anders. Tip: probeer jezelf eens in te beelden hoe je het zou doen als je jezelf van niemand anders iets aantrok. Dat is de keuze die je écht moet maken. Lees ook: Dankzij deze 6 eenvoudige tips ga jij voor meer zelfliefde

2. Je voelt je niet goed bij sommige keuzes

kiezen voor jezelf Aha, een signaal dat je absoluut niet kan negeren. Wanneer je eigen gevoel jou vertelt dat je niet de juiste keuze maakt, dan is de kans groot dat dit ook niet het geval is. Laat je niet te veel beïnvloeden van buitenaf, maar volg je eigen gevoel. In het begin voelt dit misschien moeilijk aan, maar na verloop van tijd ga je steeds beter worden in het kiezen voor wat je gelukkig maakt. Dat zal je automatisch doen inzien dat de enige goedkeuring die eigenlijk telt die van jezelf is. Lees ook: Wat is het best: keuzes maken op basis van ons gevoel of ons verstand?

3. Je hebt het gevoel dat je op automatische piloot leeft

bewuste ademhaling Voelt het alsof je een leven leidt dat eigenlijk niet het jouwe is? Dan is het hoog tijd om eens te reflecteren over wat je wil doen. Het meest belangrijke hierbij is om eerlijk tegen jezelf te zijn. Welke zaken lopen goed, welke zaken gaan minder goed en wat zou je hieraan willen veranderen? Welke dingen zouden je wél gelukkig maken en het gevoel geven dat je zelf de controle in handen hebt? Het roer omgooien kan soms eng aanvoelen, maar die sprong in het diepe is soms dat duwtje in de rug dat je nodig hebt om jezelf volledig te ontplooien. Lees ook: Verandering in je leven brengen lukt dankzij deze 4 effectieve tips Het leven is te kort om te leven volgens de verwachtingen van anderen. Durf kiezen voor jezelf.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo