Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voordelen van zwemmen

Deze voordelen van zwemmen helpen je bij het afvallen

Zwemmen is de ideale sport voor wie wil bewegen en door die extra beweging ineens graag wat wil afvallen. Waarom zwemmen? Omdat de sport het hele lichaam traint: van armen en benen tot buik en rug. Mooi meegenomen! Bovendien is het een gemakkelijke sport die je zelfs op vakantie kan beoefenen. Het water heeft eveneens een verkwikkend effect voor ons humeur. Deze voordelen van zwemmen helpen je bij het afvallen.

1. Betere mentale gezondheid

voordelen van zwemmen In de fitness kan het nog verleidelijk zijn om je smartphone boven te halen en zo je workout vast te leggen op foto. Dat gaat zeker niet bij zwemmen. Je smartphone blijft droog en veilig opgeborgen in de locker, terwijl jij moedig baantjes trekt in het zwembad. Je hebt dus volledig de tijd om je te focussen op jezelf en op de activiteit. Bewust aanwezig zijn in het sportmoment zorgt ervoor dat de sport meer effect heeft op je lichaam. Een stressvolle dag achter de rug? Een duik nemen in het zwembad dan maar! Vergeet vooral niet dat minder stress je dieet een boost geeft en dat dit een van de doorslaggevende factoren kan zijn om sneller te kunnen afvallen. Het stresshormoon cortisol kan namelijk verhinderen dat je vlot afvalt.

Lees ook: Dit is waarom succesvol afvallen meer is dan alleen maar gezond eten en meer bewegen

2. Extra spiermassa

trillende spieren Een ideaal afvalscenario bestaat eruit dat je tijdens je dieet vetmassa verliest en spiermassa bijkrijgt. Zwemmen is hiervoor de uitgelezen sport. Het is namelijk een van de beste sporten voor vetverbranding. Tenminste, als je heel de tijd hetzelfde zwemritme aanhoudt. Je moet wel doorzwemmen om op een optimale manier vet te verbranden. Een te traag zwemritme daagt je lichaam niet voldoende uit, waardoor het minder effect heeft. Natuurlijk is het normaal als je in het begin nog wat trager zwemt. Ga wekelijks een stapje verder zodat je lichaam steeds uitgeput is na de workout en tijdens het zwemmen zelf je vetreserves moet gebruiken. Ook moet je langer dan 25 minuten zwemmen voor de vetverbranding op gang komt. Als je voor een zwemtraining al buikspieroefeningen doet, zou je automatisch meer buikvet verbranden. Naast die vetverbranding, bouw je dus extra spiermassa op. Je armen, bovenlichaam en bovenbenen profiteren hier het hardst van.

Lees ook: Deze voeding biedt een natuurlijke oplossing voor spierpijn

3. Gezonder voor je lichaam dan andere vormen van cardio

Het nadeel van heel wat vormen van cardio zoals bijvoorbeeld hardlopen, is dat je gewrichten hier heel hard onder druk staan. Omdat je heel de tijd op de grond terechtkomt met je voeten, kan dit voor heel wat blessures zorgen door de hoge impact van die beweging. Doordat je in het water eigenlijk gewichtloos beweegt, heb je minder last van pijnlijke gewrichten. Meer nog, het is net goed voor je gewrichten, omdat het water de druk op je spieren verlicht. Ideaal dus!

Lees ook: Stevig doorwandelen heeft dit effect op je lichaam

4. Betere nachtrust

op tijd gaan slapen Zwemmen is een vorm van cardio, ook wel bekend als een aerobe oefening. Dat zijn oefeningen die op een stabiel tempo worden uitgevoerd, waarbij het lichaam veel zuurstof verbruikt. Hierdoor gaat het bloed sneller door het lichaam circuleren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze vorm van sport zorgt voor een betere en diepere nachtrust, waarbij je lichaam voldoende tijd krijgt om op te laden. Voldoende slaap is opnieuw belangrijk om succesvol te kunnen afvallen. Eén van de voordelen van zwemmen voor je dieet.

Lees ook: Slecht geslapen? Zo kom je de dag makkelijk door

5. Afwisselende bewegingen

voordelen van zwemmen Je kan verschillende bewegingen afwisselen tijdens het zwemmen. De ene beweging verbrandt al wat meer calorieën en vet dan de andere. Bovendien gaat elke zwembeweging een andere groep spieren gebruiken, waardoor afwisseling een goede keuze is om elke spiergroep te trainen. Hoewel schoolslag of rugslag al vlug tot 500 kilocalorieën per uur kunnen verbranden, loopt het aantal bij vlinderslag of borstcrawl zelfs op tot 900 kilocalorieën per uur. Wissel de bewegingen dus om de zoveel baantjes af. Drie keer per week een stevige zwemtraining kan al veel verschil opleveren op de weegschaal.

Lees ook: 6 redenen om te zwemmen als je wil afvallen

Vergeet vooral niet dat een van de voordelen van zwemmen is dat je het ook op vakantie kan doen. Al zwem je daar misschien iets minder gefocust en recreatiever, alle beetjes helpen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"