Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vriendschap

Vriendschap heeft deze onverwachte invloed op je gezondheid

Wanneer we nadenken over onze gezondheid gaat het al vlug over factoren zoals gezonde voeding, veel beweging en een positieve instelling om dit alles vol te houden. Hierbij is er een factor die we vergeten: onze omgeving. Specifieker de vrienden en de familie die we in onze omgeving hebben. Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn en we kunnen dus wel wat gezelschap gebruiken. De invloed van vriendschap op onze gezondheid is verrassend genoeg groter dan je denkt.

Uit een wetenschappelijk onderzoek naar hoe je de gezondheid van iemand kan afleiden, zijn verrassende resultaten naar voor gekomen. Niet het aantal stappen per dag, het getal op je weegschaal of hoe hoog je bloeddruk is, verraden hoe gezond je bent. Wat dan wel? Je vriendengroep!

Langer leven

vriendschap Wie een hechte vriendengroep heeft of op heel wat vrienden kan rekenen, zou gezonder zijn dan wie als eenzaat door het leven gaat. Je hoeft niet veel vrienden te hebben om gezond te zijn, het is hier niet de kwantiteit, maar vooral de kwaliteit die telt. Sociale relaties met zowel vrienden als familie hebben door dat gezondheidseffect een impact op onze levensverwachting. Je leest het goed. De band met je vrienden en je familie kan je langer doen leven.

Lees ook: Afspreken met vrienden: waarom je het vaker moet doen

Heel wat gezondheidsvoordelen

vriendschap Wanneer de onderzoekers mensen met een sterke sociale kring en mensen met een minder sterke sociale kring met elkaar gingen vergelijken, bleek dat die eerste categorie veel slanker door het leven ging. Zowel hun BMI als de omtrek van hun taille waren lager. Mensen met minder sociale contacten hebben doorgaans eveneens een hogere bloeddruk, waardoor ze meer risico lopen op hart- en vaatziekten. Heb je nog een oma of een opa in het bejaardentehuis zitten? Vergeet ze dan zeker geen bezoekje te brengen. Wat aandacht, vriendschap en affectie van familie is net wat ze nodig hebben om er een mooie oude dag van te maken!

Sneller genezen

 Alsof die resultaten nog niet voldoende zijn om jou die telefoon sneller te laten opnemen om een nieuwe friends date te plannen, komt er ook nog bij dat wie een goede band heeft met vrienden of familie sneller geneest. Mensen met een sociaal vangnet kunnen rekenen op veel steun en begrip. Die mentale invloed heeft op zijn beurt een invloed op het lichaam, waardoor dat zich sneller herstelt.

Lees ook: Dit doet eenzaamheid voor je levensverwachting

Een extra reden om meer tijd in vriendschap te steken!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"