Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vrouwen moeilijker afvallen

Dit is waarom vrouwen moeilijker afvallen dan mannen

Heb je soms het gevoel dat mannen precies alles kunnen eten wat ze willen zonder dat ze een grammetje bijkomen? Dat geldt vast niet voor élke man, maar er zit wel een zekere waarheid in. Het lichaam van een man of een vrouw verwerkt voeding namelijk op een heel andere manier. Zo worden bepaalde voedingsstoffen bijvoorbeeld anders opgeslagen in het lichaam. Dat is onder andere waarom vrouwen moeilijker afvallen dan mannen.

Hoger vetpercentage

gewicht verliezen Vrouwen hebben in het algemeen een hoger vetpercentage dan mannen. Dat ligt niet uitsluitend aan de voeding die je consumeert. Zelfs al eet je gezond, dan nog slaat het vrouwenlichaam meer vet op dan een mannenlichaam. Uiteraard heeft de voeding die je eet wel ergens een invloed, maar die invloed komt daarnaast eveneens van andere factoren zoals hormonen, genen en de chemische processen die in je lichaam gebeuren tijdens de vertering van voeding. Zo zal een man evenveel vet binnenkrijgen in een normaal eetpatroon dan een vrouw, maar slaat het lichaam dit op een heel andere manier op. Waar mannen in de puberteit heel wat onderhuids vet verliezen en voornamelijk in spiermassa toenemen, krijgen vrouwen er daarentegen net extra vet bij. Dat verschil zorgt ervoor dat het onderscheid tussen een vrouw en een man tijdens de puberteit beter zichtbaar wordt. Al geldt al vanaf de geboorte dat vrouwelijke baby's een hoger vetpercentage hebben dan mannelijke baby's. Dat verklaart al meteen gedeeltelijk waarom vrouwen moeilijker afvallen dan mannen: ze hebben meer vet te verbranden.

Lees ook: Dit is waarom buikvet gevaarlijk is (en zo verbrand je het)

Hormonen, hormonen, hormonen

menstruatie Maar waarom hebben vrouwen dan meer vet dan mannen? Dat heeft voornamelijk met hormonen en biologische factoren zoals genen te maken. We hebben vet nodig, omdat in vetweefsel energie opgeslagen zit, naast heel wat voedingsstoffen, hormonen en vitaminen. Verder dient dit laagje vet een beschermende en ondersteunende functie om het lichaam warm te houden en heel wat processen zoals de spijsvertering vlot te laten verlopen. De vrouw haalt evolutionair gezien meer voordelen uit een hoger vetpercentage dan mannen. Om een kind op de wereld te zetten, maakt het vrouwenlichaam bijvoorbeeld automatisch meer vet aan om zowel de vrouw als het kind gezond te houden. Daar komt bij dat tijdens de menstruatie de hormoonniveaus en bijgevolg het vetpercentage heel hard schommelen. Wanneer je oestrogeengehalte daalt, verandert dat de manier waarop het lichaam vet opslaat. Veranderingen waar mannen geen last van hebben. Daarnaast zorgen die hormoonschommelingen ervoor dat het verlangen naar bepaalde voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten toeneemt, waardoor vrouwen meer geneigd zijn zich hieraan tegoed te doen tijdens ‘de tijd van de maand’. Opnieuw: iets waar mannen geen last van hebben.

Lees ook: Dit verklaart die zin in chocolade tijdens de menstruatie

Borstvoeding en zwangerschap

navel Een vrouwenlichaam heeft simpelweg ook een ander type vet dan een mannenlichaam. Denk alleen al maar aan het vet dat vrouwen bijkomen tijdens een zwangerschap. Dat vet wordt gebruikt om voldoende borstvoeding en dus voeding voor de baby te creëren. Dit betekent dat het vet van vrouwen letterlijk gebruikt wordt om iemand in leven te houden. Eén van de verklarende factoren voor dat hogere vetpercentage is dus dat vrouwen biologisch gezien meer nood hebben aan vet dan mannen, omdat mannen nooit borstvoeding moeten geven en geen zwangerschap moeten voldragen. Een mannenlichaam slaat enkel vetten op om zelf te overleven. Dat staat biologisch voorgeprogrammeerd.

Andere opslag van voedingsstoffen

overgang naar de herfst Het vet heeft niet alleen een andere functie in een mannen- of vrouwenlichaam, andere voedingsstoffen worden verder ook op een andere manier opgeslagen. Bij een vrouw wordt het grootste gedeelte van de opgenomen calorieën opgeslagen als vet, terwijl mannen uit diezelfde hoeveelheid calorieën meer energie voor hun glucosevoorraad putten. Bij vrouwen gaan minder voedingsstoffen naar die energievoorraad, waardoor het lichaam meer hongersignalen uitstuurt om die voorraad uit te breiden. Een vicieuze cirkel zeg maar, want bij nieuwe voeding gaat het grootste deel van die voedingsstoffen opnieuw resulteren in vet.

Lees ook: Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Voordelen?

activiteiten bij lenteweer Toch is er nog goed nieuws. Ook al slaan vrouwen meer vet op, ze lijken in bepaalde gevallen ook meer vet te verbranden wanneer ze nood aan energie hebben. Het vrouwenlichaam is zo samengesteld dat het tijdens enige vorm van lichamelijke activiteit zoals wandelen of hardlopen sneller aanspraak maakt op de vetreserves, doordat er meer vetten in de bloedbaan circuleren waarop het lichaam beroep kan doen. Mannen putten tijdens lichamelijke activiteit daarentegen meer energie uit opgeslagen koolhydraten of hun glucosevoorraad. En dat is nog niet alles. Door het feit dat vrouwen vet biologisch gezien meer nodig hebben, slaat het lichaam dat vet ook efficiënter op. Dat betekent dat er wel vetten aanwezig zijn in het bloed, maar dat de vetwaarden in het bloed redelijk laag zijn, net omdat er meer vetten aanwezig moéten zijn. Die lagere lipidewaarden zorgen voor een lagere cholesterol en een lagere bloeddruk, wat bijgevolg een lager risico op hart- en vaatziekten betekent. Vetweefsel bij vrouwen biedt nu eenmaal meer bescherming dan vetweefsel bij mannen.

Lees ook: Waar of niet waar: is cholesterol altijd slecht?

Het is dus niet allemaal slecht nieuws wat dat hoger vetpercentage bij vrouwen betreft. Nu weten we tenminste eindelijk waarom vrouwen moeilijker afvallen dan mannen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"