Ben je fan van verse vruchten en dan vooral fan van deze zelf te kweken? Dat begrijpen wij helemaal. Zelf vruchten plukken, is de manier om zeker te zijn dat je lekkere en verse vruchten mee naar huis neemt. Ons motto geldt dan ook: hoe verser, hoe beter. Niets gezonder dan fruitsoorten die rechtstreeks geplukt kunnen worden. De smaak is puurder en de gezondheidsvoordelen wegen zwaarder door. Dit zijn de vruchten die ideaal zijn om te plukken deze maand.
Vruchten plukken, het is eens iets anders dan je dagelijkse tripje naar de supermarkt. Als je zelf geen fruit hebt gekweekt de afgelopen maanden, breng dan gerust een bezoekje aan een plaatselijke bioboer of een zelfpluktuin om te genieten van de nieuwe oogst van deze maand. Deze vruchtsoorten ga je daar momenteel zeker terugvinden. Alvast een kleine hint: er zitten heel wat schijnvruchten bij.
1. Bramen
De ideale oogsttijd voor bramen is de periode van augustus tot oktober. Dat maakt september het piekmoment van de bramen bij uitstek. Hoewel onze smaakpapillen tijdens de zomer al volop konden genieten van deze lekkernij, is toch vooral de nazomer het moment waarop de schijnvrucht zich van zijn beste kant laat zien.
Je vindt bramen niet alleen bij de plaatselijke bioboer, maar ook gewoon zo, los in de natuur. Voornamelijk op plaatsen aan de kant van weilanden, in bossen en duinen en langs rivieren ligt de vrucht stiekem op jou te wachten. Je kan ze het best 's morgens plukken, want dan proeven ze het best. Bewaar de bramen los van elkaar in de koelkast, waar ze zo'n drie tot vier dagen goed blijven. Je kan ze evengoed invriezen. Was ze eerst en dep ze droog voor je ze in de diepvriezer steekt.
Lees ook:
Hoe gezond zijn bramen?
2. Blauwe bessen
Blauwe bessen rijpen het best in juli en augustus, wat ook voor deze schijnvrucht de nazomer het perfecte plukmoment maakt. De bessen groeien aan struiken, zowel aan wilde of lage struiken als aan gecultiveerde of hoge struiken. Eén volgroeide struik kan je gemiddeld 4 tot 9 kilo aan blauwe bessen opleveren. Niet slecht als je het ons vraagt.
Het voordeel van de blauwe bessen is dat ze door hun hoge zuurtegraad langer goed blijven, omdat ze hierdoor bestand zijn tegen bederf door schimmels. De zuurtegraad remt de schimmelvorming grotendeels af. Rijpe blauwe bessen zijn meestal zo'n 10 dagen lang bewaarbaar in je koelkast, wat redelijk lang is voor fruit. Ook deze vrucht kan je invriezen als je er nog langer van wil nagenieten. Deze moet je eerst goed droog maken voor je ze invriest. In veel gevallen zijn diepvriesbessen zelfs makkelijker om te gebruiken in gerechten dan gewone bessen.
Lees ook:
Hoe gezond zijn blauwe bessen en waar zijn ze goed voor?
3. Aalbessen
Ook de rode bessen zijn in trek deze maand. Rode bessen of aalbessen zijn de meest aangeplante bessensoorten van allemaal. Ze zijn het best oogstbaar tussen juli en september. Je plukt meteen hele trosjes, die zo los aan de struik hangen. Daarom worden ze ook vaak trosbessen genoemd. Die struik kan je laten staan, want er kunnen opnieuw bessen aan groeien het jaar daarop. Ten minste, als je de bessen op de juiste manier plukt. Je moet dus heel voorzichtig zijn. Knip de struik af tot ongeveer drie ogen boven de grond, zodat de plant opnieuw kan groeien en je het jaar daarop weer een nieuwe lading rode bessen hebt.
Niet alleen is het belangrijk dat je de bessen op de juiste manier plukt, je moet ze ook op het juiste moment plukken. Wanneer je ze te lang laat hangen aan de struik, beschimmelen ze al voor je ervan hebt kunnen proeven. Je kan ze amper een tot twee dagen bewaren in de koelkast, dus je kan ze best invriezen om er gedurende lange tijd van te eten. Verpak ze in een goed gesloten bakje of zakje en stop ze zo in de diepvries. Dan ga je van een bewaartermijn van één tot twee dagen plots naar een aantal maanden.
4. Frambozen
Bij vruchten plukken, kunnen de frambozen deze maand niet ontbreken. Ze behoren tot de rozenfamilie, net zoals de bramen. Bovendien zijn ook deze vruchten schijnvruchten. Deze vrucht is maar liefst vijf maanden per jaar ideaal om te plukken, waardoor we lang van de heerlijke zuurzoete smaak kunnen genieten. Er is een verschil tussen zomer- en herfstframbozen. Deze periode is ideaal om herfstframbozen te plukken. Om deze te snoeien, knip je de struik het best af op minstens drie knoppen onder de laatste bloemenstengel. Zo laat je de rest van de scheut staan, waaruit weer nieuwe frambozen kunnen groeien.
De frambozen moet je handmatig en heel voorzichtig plukken. Je eet ze best diezelfde dag nog op, omdat ze niet goed bewaarbaar zijn. Een belangrijke tip: was de frambozen zeker niet. De vrucht absorbeert het water, waardoor ze flauwer gaan smaken. Je kan ze gelukkig evengoed invriezen als je jouw oogst onmogelijk in één dag kan verorberen. Leg ze verspreid over een vel bakpapier en verpak dit in een gesloten plastiek bakje. Steek dit in de diepvries en dan kan je tot een jaar na de pluk nog van de vrucht smullen.
Lees ook:
5 redenen om meer te genieten van frisse frambozen
Vruchten plukken in de nazomer is de perfecte manier om aan gezond en vers fruit te komen. En het is nog eens leuk ook.