Doorgaan naar inhoud
bladgroenten gezond

Waarom bladgroenten zo gezond zijn

Bladgroenten lijken soms minder aantrekkelijk dan ze eigenlijk zijn, maar ze hebben alles wat ons lichaam nodig heeft. Vitaminen, mineralen, vezels en allerlei andere stoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. De combinatie van al deze bestanddelen zorgt voor een sterker immuunsysteem en betere lichamelijke prestaties. Dit is waarom bladgroenten zo gezond zijn.

1. Caroteen

bladgroenten Bèta-cartoon is een vitamine die in ons lichaam omgezet wordt in vitamine A. Het is belangrijk voor een goede weerstand van ons lichaam, voor het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden en onze huid. Die laatste profiteert van deze antioxidant in de vorm van minder snelle veroudering. Een portie bladgroenten bevat ongeveer twee tot twintig mg caroteen, waar de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vijf mg per dag is. Met bladgroenten zit je dus goed in het vitamine A departement.

2. Vezels

Ook wie meer vezels moet binnenkrijgen, zit veilig bij bladgroenten. De meeste varianten bevatten twee tot vijf gram vezels per portie. We spreken hier over een combinatie van oplosbare vezels en niet-oplosbare vezels. Die eerste werken cholesterolverlagend en eetlustremmend, waar de tweede categorie de spijsvertering bevordert. Hoe meer vezels er in voeding aanwezig zijn, hoe groter het gevoel van verzadiging. Het eten van bladgroenten vermindert de zin naar andere snacks door een langer voldaan gevoel.

3. Foliumzuur

Foliumzuur of vitamine B11 is een vitamine die het lichaam niet zelf aanmaakt en die we enkel via voeding binnenkrijgen. Deze vitamine is vooral noodzakelijk voor en tijdens de zwangerschap, omdat die bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van de baby. Foliumzuur helpt bijvoorbeeld bij het voorkomen van bepaalde aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje. Ook hartaandoeningen zijn te vermijden dankzij de vitamine. Bladgroenten beschikken over 10 tot 27% procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Al neemt wie zwanger is best extra supplementen in.

4. IJzer

Popeye at met reden altijd spinazie om sterk te worden, daar zit namelijk veel ijzer in. Een voedingsstof die bijvoorbeeld sporters en vegetariërs zeker op het menu moeten zetten. Wie sport, heeft meer nood aan ijzer voor een vlot spierherstel en vegetariërs hebben minder ijzer in hun voeding omdat ze geen vlees eten. Ijzer is belangrijk voor het transport van zuurstof naar weefsels zoals onze spieren. Het slaagt zuurstof op in onze spieren, waardoor we beter kunnen presteren. Wie extra ijzer nodig heeft, eet best meer bladgroenten om zeker te zijn.

5. Magnesium

Dat magnesium een wondermineraal is dat functioneert als een anti-stressmiddel las je eerder al. Het is een belangrijk mineraal omdat het deel uitmaakt van meer dan 300 belangrijke processen in je lichaam. Processen zoals de energiestofwisseling, bloeddruk en je spieren. Daarnaast is het ook essentieel voor een goede concentratie. Jammer genoeg kampen veel mensen met een magnesiumtekort. Daarom is het noodzakelijk om voeding te eten die zoveel mogelijk magnesium bevat, om deze vitamine aan te vullen.

Lees ook: Bewezen: zeelucht goed voor de gezondheid Bladgroenten gezond? Zeker!

Vorig artikel Wat is het best: keuzes maken op basis van ons gevoel of ons verstand?
Volgend artikel Dit zijn de 4 gevaren van meditatie