Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kiwi

Waarom elke dag een kiwi eten een goed idee is

Regelmatig fruit eten wordt in verband gebracht met een betere algemene gezondheid. Een kiwi behoort tot de fruitsoorten met de gezondste eigenschappen. We weten allemaal dat kiwi's veel vitamines bevatten, maar vergis je niet: de kiwi is meer dan alleen maar een vitaminebommetje.

Ki-wie?

De kiwi is afkomstig uit het noorden van China en stond vroeger beter bekend als de Chinese Kruisbes. Het fruit kreeg uiteindelijk de naam 'kiwi' omdat hij door zijn harige schil leek op de kiwivogel. Het is een eetbare vrucht die groeit aan een klimplant. Zowel het heldergroene vruchtvlees, de zwarte pitjes als de schil zijn eetbaar. Die schil bevat bovendien heel veel vezels.

1. Mooie huid

alcohol huid Een kiwi bevordert de kwaliteit van je huid. Wie op zoek is naar het geheim achter een mooie en stralende huid weet dus wat te eten. De vrucht bevat veel vitamine E, een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen huidveroudering. Deze vitamine zorgt ervoor dat rimpels minder zichtbaar zijn of langer wegblijven. Die vitamine in combinatie met vitamine C is het powerduo om een mooie, jonge en frisse huid te krijgen.

2. Stimuleert afvallen

Kiwi's bevatten veel vezels en hebben bovendien in tegenstelling tot de meeste fruitsoorten een lage glycemische index. Die index geeft aan hoe snel koolhydraten opgenomen worden in het bloed. Een kiwi heeft een lage index en geeft hierdoor weinig bloedsuikerpieken, waardoor je lichaam dat voedsel minder snel opslaat als vet. Daarnaast zorgt de hoeveelheid vezels voor een vlotte darmflora en een snelle spijsvertering. De combinatie van die factoren stimuleert het afvallen. De ideale fruitsoort om kilo's mee te verliezen dus.

3. Sterker hart

De aanwezige hoeveelheden kalium dragen bij aan de gezondheid van het hart. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wie meer kalium binnenkrijgt in het algemeen minder risico loopt op hart- en vaatziekten. De vrucht is hiervoor dus ideaal. Verder blijkt ook dat wie zo'n 2 tot 3 kiwi's per dag eet, minder kans heeft op een bloedprop. Opnieuw een factor die hart- en vaatziekten kan veroorzaken, maar waar de kiwi een stokje voor steekt.

4. Gezonde ogen

Netvliesveroudering voorkomen is één van de gezondheidsvoordelen die kiwi's eten je opleveren. Deze vorm van veroudering is de grootste oorzaak van gezichtsverlies bij ouderen. De kiwi brengt dit resultaat door de aanwezige luteïne en zeaxanthine.

Lees ook: Hoe gezond zijn blauwe bessen en waar zijn ze goed voor?

Elke dag een kiwi eten is dus een goed en vooral gezond idee!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"