Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kalium

Waarom hebben we kalium nodig? (en zo herken je een kaliumtekort)

We lezen heel wat over allerlei vitaminen en mineralen die we nodig hebben om gezond te zijn, maar we weten niet altijd waarom we een bepaald mineraal of een vitamine juist nodig hebben. Nochtans is die kennis essentieel om op tijd een bepaald tekort te herkennen en om te weten hoe je voldoende van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt. Vandaag in het lijstje van onmisbare mineralen: kalium. Dit is alles wat je erover moet weten en zo herken je een kaliumtekort.

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal dat van nature uit in lichaamscellen aanwezig is en dat zorgt voor een normale werking van de cellen, zenuwen en spieren. Het houdt onder andere de vochtbalans op peil en de bloeddruk stabiel, samen met chloride en natrium. Kalium heeft een positief effect op de bloeddruk, omdat het natrium tegenwerkt. Natrium heeft een bloeddrukverhogend effect, waardoor het best geneutraliseerd kan worden. Verder zorgen kalium en natrium er in een wisselwerking voor dat alle zenuwprikkels goed doorkomen en dat de spieren vlot samentrekken. Je neemt het mineraal op via voeding en moet er niet alleen mee oppassen dat je er geen tekort van ervaart, ook een teveel aan kalium is schadelijk voor de gezondheid. Wanneer het kaliumgehalte te hard stijgt, kan dat zorgen voor hartritmestoornissen.

Lees ook: Wat is het effect van een middagdutje op jouw bloeddruk?

Welke voeding bevat kalium?

vezelrijk eten Een van de meest kaliumrijke voedingsmiddelen zijn bananen. Bananen zijn daarentegen niet altijd een goed idee voor mensen die gewicht willen verliezen. Gelukkig zijn er nog heel wat andere bronnen die evengoed jouw kaliumgehalte kunnen ondersteunen. Aangezien het een belangrijke speler voor ons lichaam is, spreekt het voor zich dat je kalium terugvindt in heel wat groenten en fruit. Ook zoete aardappel bevat een flinke dosis kalium, net zoals vlees, vis, pseudogranen zoals boekweit en melk. De toppers op het kaliumgebied zijn appels, zalm, rode biet, pompoen en tomaten.

Lees ook: 4 x voeding met meer kalium dan bananen

Zo herken je een kaliumtekort

slaaptekort gevaarlijk Een kaliumtekort komt voor bij ongeveer 20% van de mensen die in het ziekenhuis terechtkomen. Of je dit zelf kan tegengaan? Meer dan kiezen voor evenwichtige en gezonde voeding en regelmatig je bloed laten controleren kan je bijna niet doen. Enkele symptomen van kaliumtekort zijn ernstige vermoeidheid, zwakke spieren, obstipatie, heel veel plassen, verlammingsverschijnselen, hartkloppingen, een lage bloeddruk en een duizelig gevoel.

Lees ook: Een vitamine B12 tekort herken je aan deze duidelijke signalen

Nu je op de hoogte bent van de functie van kalium en de symptomen bij een tekort zal het jou al zeker niet overkomen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"