Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hoogsensitiviteit positief

Waarom hoogsensitiviteit positief kan zijn

Wanneer mensen vertellen dat ze hoogsensitief zijn, krijgen ze daar vaak negatieve of zelfs onbegripvolle reacties van anderen op. Vergis je zeker niet, het is een eigenschap die je serieus moet nemen. Verder zijn er niet alleen maar nadelen verbonden aan hooggevoelig zijn. Dit is waarom hoogsensitiviteit positief kan zijn.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die de afgelopen jaren meer op de voorgrond is komen te staan. Toch zijn er velen die eigenlijk niet weten wat het juist inhoudt. Het is een erfelijke eigenschap die bij ongeveer 20% van de mensen voorkomt. Het zit dus in je genen of je hooggevoelig bent of niet. De mening van veel mensen over hoogsensitieve personen is dat ze zich niet moeten aanstellen, omdat iedereen wel eens een slechte dag heeft. Toch is het ondanks wat velen denken veel meer dan wat overdrijven. Als Hoog Sensitief Persoon (HSP) nemen je zintuigen alle prikkels intenser waar. Dit kan gaan van gevoelens van andere mensen tot muziek op de achtergrond. Een teveel aan prikkels kan even voor een kortsluiting zorgen, waardoor alles moeilijker bol te werken is. Zo geraken HSP'ers 'overprikkeld' zeg maar. Dat dekt gelukkig niet de hele lading, er zijn evengoed positieve kanten aan hooggevoelig zijn.

1. Je voelt wat anderen voelen

Omdat HSP'ers voelen wat anderen voelen, zijn ze in staat om andere mensen goed te steunen. Ze hebben onmiddellijk door welke emoties in een ruimte aanwezig zijn, waardoor ze daar gepast op kunnen reageren zonder dat mensen hen eerst iets moeten vertellen.

2. Een groot inlevingsvermogen

Het inlevingsvermogen is bij een hoogsensitieve persoon doorgaans groter dan bij anderen. Dat betekent dat deze personen beter in staat zijn om zich in te leven in de situatie van anderen en beter rekening kunnen houden met anderen hun gevoelens. Dat maakt van een HSP'er een goede vriend waar anderen altijd op kunnen rekenen. Dat is zeker iets om trots op te zijn.

3. Je gaat voor diepgaande relaties

Voor sommige mensen zijn relaties en gevoelens eerder oppervlakkig. Hoogsensitieve mensen gaan hier daarentegen nooit genoegen mee nemen. Zij zijn op zoek naar een diepere connectie met iemand. Ze willen mensen echt leren kennen en een oprechte band met hen ontwikkelen. Uit diepgaande relaties haal je als persoon veel meer uit. Dat betekent uiteraard niét dat je als niet-hoogsensitieve persoon geen diepgaande relaties kan hebben.

4. Je bent een goede leidinggevende

Een HSP'er voelt goed aan wat anderen voelen en kunnen, waardoor ze een grote mensenkennis hebben. Dit maakt een hooggevoelige persoon tot een perfecte leidinggevende. Ze voelen goed aan wie waar het best op zijn plek zit en wanneer iets gereorganiseerd moet worden. Als baas is dat een enorm voordeel.

Lees ook: 3 negatieve emoties waar je een positieve draai aan kan geven (en dat is gezond!)

Dat zijn vier goede redenen om hoogsensitiviteit als iets positief te beschouwen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"