Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
koffie slecht voor lichaam

Waarom is koffie zo slecht voor ons lichaam?

Afscheid nemen van ons kopje koffie in de ochtend is voor de meesten niet zo makkelijk. Wat cafeïne om de dag te starten en we voelen ons helemaal klaar om erin te vliegen. Cafeïne is echter een onderwerp waar veel over gediscussieerd wordt. Als je het zwarte goud drinkt, laat je de suiker en de melk best achterwege, maar is koffie slecht voor ons lichaam?

1. Verminderde doorbloeding

koffie slecht voor lichaam Koffie vermindert de doorbloeding van de hersenen. Dat zorgt voor minder aanvoer van essentiële voedingsstoffen en minder afvoer van afvalstoffen. Het drankje zorgt voor een optimale concentratie doorheen de dag, maar wie echt sloten koffie drinkt kan er op lange termijn vernauwde bloedvaten door krijgen.

2. Aanslag op de lever

De lever moet dagelijks allerlei gifstoffen trotseren. Cafeïne is één van die gifstoffen. De enzymen in de lever werken hard om al die stoffen onschadelijk te maken. Hoe ouder we worden, hoe minder leverenzymen we hebben. Hoe minder enzymen je hebt, hoe meer werk het voor de lever is om de gifstoffen minder schadelijk te maken. Spaar je lever en drink water of SkinnyLove in plaats van koffie!

3. Helse hoofdpijn

Koffie doet je aderen verstijven. Deze golven normaal met dezelfde frequentie mee als je hartslag. Als dat ritme niet gelijkloopt, heb je een verhoogde bloeddruk als gevolg. Een ander gevolg zijn samentrekkende en ontspannende aderen die hoofdpijn veroorzaken. Als je veel koffie drinkt en je drinkt een dag eens wat minder koffie kan het zijn dat je dit met hoofdpijn moet bekopen.

4. Stress en angst

Cafeïne wekt stress en angst op. Het doet het aantal stresshormonen toenemen, wat daarna cortisol produceert en extra insuline aanmaakt. Wie al stress heeft, kan beter wegblijven van koffie. De hormoonproductie neemt toe en doet het stressniveau alleen maar hoger worden. Daarnaast kan dit zelfs tot een angstig gevoel leiden. De stress kan ook het neveneffect hebben tot overgewicht te leiden.

5. Gewoonte

 Net zoals je verslaafd kan zijn aan zoet en zout voedsel kan je ook verslaafd zijn aan koffie. Je lichaam went snel aan cafeïne. Dit heeft als gevolg dat je op termijn meer koffie nodig hebt voor hetzelfde effect te krijgen en dat je minder gevoelig wordt aan insuline. Je lichaamscellen gaan bovendien niet meer helemaal goed reageren op de bloedsuikerspiegel, wat de slagader in de war brengt en de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Echt gelukkig worden we niet van het lezen over wat koffie met ons lichaam doet. Laat jij je kopje staan vanaf nu of ben je nog niet klaar om er afscheid van te nemen?
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"