Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
recept pompelmoes

Waarom je beter fruit uit het zuiden eet

Uitgelaten en opgefrist: zo voelen we ons na een vakantie in het zuiden. En dat heeft heus niet alleen met de zon en de zilte zeelucht te maken. Eens een halve maan zuiders eten doet ons lichaam goed. Je hoeft ons woord er niet op te nemen. Met de regelmaat van de klok tonen onderzoeken aan dat het mediterrane dieet ons jong houdt, kan beschermen tegen hooikoorts en degeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Recent kwam ook nog een ander voordeel aan het licht.

Uit het zuiden = gezonde ogen

Misschien vind jij ook wel dat mediterrane mensen tot op late leeftijd mooie, gezonde ogen hebben? Ons valt het in elk geval op als we door een Grieks dorpje slenteren of een Italiaans restaurant binnenkomen. Ga je de volgende keer uiteten, bestel dan geen pizza maar een lekker slaatje of een gerecht met vette vis. En vergeet het toetje niet (als er fruitsalade op het menu staat). Portugese onderzoekers stelden namelijk vast dat het mediterraanse dieet, en dan vooral fruit uit zuiden onze ogen beschermt tegen veroudering. Meer bepaald beschermt gezonde voeding uit het zuiden onze ogen tegen maculadegeneratie. Bij degeneratie van de macula sterven de lichtreceptoren af in de ogen, in de eerste plaats de receptoren voor het centrale gezichtsveld. Dit kan leiden tot cataract of groene staar, een ziektebeeld dat al vanaf je 40e kan optreden. Fruit uit het zuiden (mandarijntjes, sinaasappels, citroenen, granaatappels... ) is erg rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Volgens de onderzoekers hebben we vooral die antioxidanten nodig om de receptoren in de ogen te beschermen tegen oxidatie van buitenaf (straling van schermen maar vooral ook schade door UV-stralen).

Fruit, maar ook olijfolie en vette vis

Eet je liever fruit van bij ons of ligt er geen zuiders fruit in de rekken? Ook SkinnyLove maakt graag gebruik van de weldaad van mediterraan fruit. De weldaad van vitamine C op de gezondheid is namelijk al vele jaren bekend. De mandarijnen, pompelmoezen en citroenen in de formule zijn tot een ultrafijn poeder vermalen, zodat je er het hele jaar door van kan genieten. Wist je dat de combinatie van prebiotische vezels en fruitvezels je ook kunnen helpen om gewicht te verliezen? En tot slot: eten uit het zuiden is gezond, vooral als het onbewerkt is. Zet, voor je Omega 3-toevoer, eens wat vaker vette vis zoals ansjovis, calamari of pijlinktvis op het menu. Ook het Griekse boerenslaatje met feta, rode ui en een flinke scheut zuivere olijfolie is een topper!
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo