Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
elke dag een appel

Waarom je écht elke dag een appel moet eten

An apple a day keeps the doctor away’, zeggen ze wel eens. En het spreekwoord heeft zeker gelijk, want een appel is niet alleen een smakelijk tussendoortje, maar is ook echt heel gezond voor je lichaam. Dit is waarom elke dag een appel eten een goed idee is.

Hoe meer groenten en fruit je eet, hoe gezonder je bezig bent. Dat staat vast. Als je dan toch bezig bent met een gezonde levensstijl, voeg dan zeker appels toe aan je fruitmand. Ze worden overal geprezen als gezond. Bovendien is al dat lof over de groene vrucht zeker terecht. Dit is waarom.

Lees ook: Zijn tussendoortjes gezond of niet? Wel op deze manier!

1. Appels zijn goed voor gewichtsverlies

Aangezien appels rijk zijn aan vezels en water, zorgen ze voor een verzadigd gevoel. Ze verlossen je van je hongergevoel voor weinig calorieën. Net omdat ze zoveel vezels bevatten, zijn ze de perfecte opvulling voor de maag. Om gewicht onder controle te houden en de gezondheid te verbeteren, is de raad om elke dag een appel te eten zeker een om rekening mee te houden.

2. Appels zorgen voor een lagere cholesterol

Het fruit bevat maar liefst 5 gram vezels, waarvan een groot deel oplosbare vezels zijn. Dat zijn het soort vezels die het cholesterolgehalte in het bloed helpen te verminderen. De schil van de appel bevat polyfenolen. Die hebben een antioxiderend effect, wat opnieuw de bloeddruk kan verlagen. Een lagere bloeddruk is goed om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. In ruil voor het opeten van die lekkere appel krijg je dus een gezond hart!

3. Appels bevorderen de darmflora

Een andere vezel in appels luistert naar de naam pectine. Die functioneert als een prebioticum. Dat betekent dat deze vezel de goede bacteriën in de darm voedt, wat de darmflora ten goede komt. Die vezels die de darmflora verbeteren, zouden mee aan de basis liggen van de verklaring waarom appels gedeeltelijk beschermen tegen obesitas, hartaandoeningen en diabetes type 2.

4. Appels zijn een natuurlijke tandenborstel

Appels zijn een handig hulpmiddel om bacteriën te doen verdwijnen en de tanden te polijsten. Het fruit bevat een sap dat tot 80% van alle bacteriën in de mond kan doden. Het hoge watergehalte van de appel vermindert het negatieve effect van de suikers op de tanden. Vaak zeggen mensen dat suikers ongezond zijn voor de tanden. Dat is ook zo, maar die van de appel behoren zeker niet tot deze categorie. Het is een natuurlijke tandenborstel om voor een goede mondhygiëne en een mooi gebit te zorgen.

5. Appels verstevigen de botten

Het eten van fruit en dan vooral het eten van appels wordt gelinkt aan een hogere botdichtheid en dus stevigere botten. Hoe steviger de botten, hoe gezonder. Dat ligt aan de grote hoeveelheid antioxidanten en onstekingsremmende stoffen die de appel in zich verbergt. Wie elke dag een appel eet, verliest minder calcium waardoor de botten meer stevigheid behouden. Ook naarmate je ouder wordt.

6. Appels leveren een beter uithoudingsvermogen op

Onder de antioxidanten die zich verschuilen in de appel zit onder andere het antioxidant quercetine. Dat zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar de longen gaat, wat op lange termijn een postief effect heeft op het uithoudingsvermogen.

Lees ook: Meer beweging dankzij deze 5 handige tips (ideaal als je niet van sporten houdt!)

Dat een appel per dag gezond is, daar twijfel je vast niet meer aan na dit lijstje gelezen te hebben!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"