Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
koud douchen gezond

Waarom koud douchen gezond is voor je lichaam

Ons favoriete moment in de ochtend? Wanneer we onder een lange, lekker warme douche staan en ondertussen rustig wakker worden om aan onze dag te beginnen. Koud douchen? Daar denken we nog niet aan. Koud douchen is nochtans iets waar vele mensen voor zwichten, het heeft namelijk grote voordelen voor je lichaam en zelfs voor het milieu. Dit is waarom koud douchen gezond is.

Als je gewend bent aan water met een gemiddelde temperatuur van 30 graden zal deze uitdaging in het begin wel even slikken - of bibberen - zijn. Ga dan niet ineens van het ene uiterste naar het andere, maar bouw geleidelijk aan de temperatuur van je douchewater af. Dit is wat er dan gebeurt…

Lees ook: Dáárom komen de beste ideeën altijd onder de douche

1. Wake-upcall

Je wekker wekt je dan wel uit je slaap, echt wakker ben je meestal nog niet wanneer je vervolgens uit je bed strompelt. Een koude douche heeft dit effect dan weer wel. Koud douchen zorgt voor de aanmaak van meer adrenaline in je lichaam en is daarmee de perfecte wake-up-call. Een echte energiekick gaat door je lichaam, omdat je zenuwen geprikkeld worden en zo signalen sturen naar je hersenen. Warm douchen kan een ontspannend moment in de ochtend zijn, met een koude douche ben je daarentegen meteen wakker. Bovendien blijf je ongetwijfeld minder lang staan, waardoor je water bespaart.

2. Verbetert spierherstel

Wie de temperatuurknop in de douche op blauw zet zou een beter herstel van de spieren hebben na het sporten. Omdat je spierherstel vlotter verloopt, kan je na verloop van tijd beter presteren. Hoe langer je lichaam erover doet om te herstellen, hoe minder vlot het terug in gang geraakt. Een douche van tien minuten heeft zelfs hetzelfde effect als tijdens de afkoeling van je sportmoment. Onder een koude douche springen na die lange wandeling of die intensieve training is de boodschap!

Lees ook: Deze voeding biedt een natuurlijke oplossing voor spierpijn

3. Versnelt bloedcirculatie

koud douchen gezond Koud water verwijdt je bloedvaten. Daardoor gaat je bloedsomloop sneller gaan, wat je hartslag omhoog brengt. Dit houdt in dat het bloed sneller van je hart naar je organen stroomt, waardoor de transportfunctie van jouw lichaam verbetert. Dat is een hulpmiddel tegen onder andere een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

4. Stralend haar en glanzende huid

Te warm water levert jou een uitgedroogde huid op, maar koud water is net de ideale bescherming voor de huid. Je poriën gaan helemaal openstaan waardoor ze meteen goed gereinigd worden. Ook je haren profiteren van de dalende temperatuur. Het warme water beschadigt vaak de kern, waardoor de haarwortels minder sterk worden en de glans verloren gaat. Met koud water glanst je haar zoals nooit tevoren!

Lees ook: 5 verrassende voordelen van boekweit voor je huid en je haar

5. Vergemakkelijkt afvallen

koud douchen gezond In je lichaam heb je zowel wit vetweefsel als bruinvetweefsel. Wit vetweefsel dient als opslagruimte voor vetten en zorgt bijvoorbeeld voor een buikje, waar bruin vetweefsel de vetzuren of glucose in je lichaam verbranden die gebruikt worden als het koud is om je lichaam op te warmen. Koude temperaturen zouden jouw hormoonsysteem kunnen veranderen en wit vet veranderen in bruin vet. Wie elke dag koud doucht, zou hierdoor dus ook sneller resultaat zien tijdens een dieet!

6. Helemaal klaar voor de dag

Hoe vaker je een koude douche neemt, hoe meer je lichaam gewend is aan de koude temperatuur. Daardoor wordt je lichaam en je weerstand sterker. Bovendien krijgt je lichaam telkens een korte stressperiode door de koude temperatuur, waardoor het weet dat het in actie moet schieten. Zo ben je helemaal klaar om aan de dag te beginnen!

Lees ook: 5 goede ochtendrituelen voor mensen met weinig tijd

Kortom: dit is waarom koud douchen gezond is. Zeker het proberen waard als je het ons vraagt…

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"