Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
beter werken

Waarom we meer moeten ontspannen om beter te werken

Als je werk doet waar je van houdt, is het moeilijk om er afstand van te nemen. Veel mensen zijn echte workaholics en nemen daardoor veel te veel hooi op hun vork, zonder dat ze het zelf doorhebben. Het verantwoordelijkheidsgevoel is te groot, net als hun motivatie om er iets goeds van te maken. Toch doet meer ontspanning ons effectiever en beter werken.

Hoe harder, hoe beter

In onze maatschappij heerst het denkbeeld dat hoe harder we werken, hoe meer appreciatie we krijgen. Rust zien we vaak als een teken van zwakte. We willen vooral productief zijn en carrière maken, daarvoor storten we ons dan maar volledig op het werk. Ontspanning? Geen tijd voor, sorry. Gelukkig zien we steeds meer een tegenreactie tegen dit denkbeeld opkomen. Zeker sinds burn-outs meer in de aandacht staan. Meer mensen geven toe dat ze nood hebben aan rust of geven aan dat ze hun grenzen hebben overschreden. Andere mensen verhalen dan weer over hoe ze te ver zijn gegaan en nu geen energie meer hebben om op te staan, laat staan te werken.

Opgebrand?

beter werken Dat moet ons aan het denken zetten: zijn we wel juist bezig? Laten we de prestatiedruk in de maatschappij de bovenhand nemen, maar zouden we niet beter onszelf af en toe op de eerste plaats zetten? Is het niet beter om op tijd op de rem te staan en dat idee van 'hoe harder, hoe beter' te laten opbranden, in plaats onszelf? Absoluut. Het gevolg van harder werken, om vervolgens nog harder te werken, levert ons alleen maar stress en gezondheidsproblemen op. Dat is niet goed voor de lichamelijke én de mentale gezondheid. Wie goed wil presteren zal simpelweg moeten aanvaarden dat rust daar een essentieel onderdeel van is. Neem onderstaande tips alvast mee voor meer ontspanning!

1. Neem actieve rust

yoga Rust, saai? Helemaal niet. Het hangt er gewoon vanaf wélke soort rust je neemt. De beste manier om te ontspannen na een vermoeiende werkdag is in tegenstelling tot wat je denkt niet in de zetel kruipen met je favoriete serie. Passieve rust doet de gedachtemolen alleen nog meer draaien. Actieve rust is daarentegen wel een goed idee. Mensen met hobby's voelen zich in het algemeen beter dan mensen die liefst voor de televisie zitten. Zoek dus een activiteit die je echt graag doet, eentje waarvan je weet dat je jezelf er helemaal in kan verliezen.

2. Ga op vakantie

op vakantie gaan Wat is er leuker als extra motivatie om nog even goed door te werken, dan weten dat er een leuke vakantie op je wacht? Even weggaan uit de eigen omgeving is de ideale manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Bovendien leveren andere landen nieuwe ideeën en vernieuwde inspiratie op. Dat zorgt voor een betere concentratie en hogere productiviteit na de reis. Rust nemen om beter te presteren, yes please.

Lees ook: 5 redenen waarom vaker op vakantie gaan een topidee is

3. Minder uren, meer productiviteit

Of je nu tien uur per dag achter de computer zit te tokkelen of acht uur, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het is de productiviteit die telt, niet de tijd die je eraan besteedt. Je kan beter twee uur minder werken in een betere focus dan twee uur langer terwijl je voortdurend afgeleid bent en in die extra twee uur nog iets anders had kunnen doen. Stel jezelf bijvoorbeeld werkblokken op, waarbij je erna even kort iets ontspannends doet. Je zal je veel beter kunnen focussen op de volgende opdracht!

Lees ook: 5 goeie tips om je productiviteit op het werk te verhogen

Dat is waarom we meer moeten ontspannen om beter te werken!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo