Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
met een schok in slaap vallen

Waarom we soms met een schok in slaap vallen

Net als je veilig en lekker warm in je bed ligt en bijna in slaap dommelt, schrik je plots weer even wakker door een schokgolf die in je hele lichaam nazindert. Herkenbaar? Geen paniek, heel wat mensen hebben soms deze stuiptrekking voor ze volledig naar dromenland vertrekken. Dit is waarom we soms met een schok in slaap vallen

Slaapstuip

Je bent zeker niet de enige die net als je nagenoeg in een diepe slaap bent gezonken plots het gevoel hebt alsof je in een groot gat valt. Of zo voelt het toch. Die stuiptrekking die door je lijf woedt, geeft je vaak een angstig en paniekerig gevoel. Met als resultaat dat je meteen weer klaarwakker of terug alert bent, ondanks het feit dat je net bijna in dromenland zat. met een schok in slaap vallen Tijdens deze slaapstuip bevindt jouw lichaam zich in een hypnagoge toestand. Dat is de overgangsperiode tussen het wakker zijn en het in slaap vallen, ofwel de overgang van een bewuste naar een onbewuste toestand. Hierbij duikt vaak een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren op, die zich uit in een vallend gevoel of een elektrische schok.

Lees ook: Dieper slapen dankzij thee? Deze 5 soorten brengen je in no time naar dromenland!

Tweestrijd

met een schok in slaap vallen Je lichaam is in deze toestand in een soort tweestrijd met zichzelf. Wanneer je slaapt ontspannen je spieren zich. Dat gebeurt uiteraard niet van het ene op het andere moment, maar dat gaat geleidelijk aan. Daardoor zijn je hersengebieden die onze waarneming en ons bewustzijn aansturen soms in de war, omdat dat deel van je brein denkt dat je nog wakker bent, terwijl het gedeelte dat jouw spieren aanstuurt eigenlijk al slaapt. Het gedeelte van jouw brein dat nog wakker is, denkt daarom dat je valt. De gevoelens geassocieerd met het ontspannen van het lichaam worden foutief geïnterpreteerd als vallen. Daardoor gaat je lichaam in een reflex je spieren aanspannen om zich te beschermen tegen de val. Dat is die schok die je door je lichaam voelt gaan en die je weer even bewust op de wereld terugbrengt. Die stuiptrekking is niet gevaarlijk voor de persoon zelf, maar kan wel tot een schrikreactie leiden.

Oorzaak

Iedereen heeft dit gevoel al wel eens gehad, maar er is nog weinig wetenschappelijk uitsluitsel over wat nu de precieze oorzaak is om er op een specifiek moment wel of niet last van te hebben. De bewegingen zijn onvoorspelbaar en bovendien herinnert niet iedereen zich het moment van de stuiptrekkingen. De enige zekerheid die onderzoekers al hebben is dat factoren zoals stress, oververmoeidheid, angst, een oncomfortabele slaaphouding en te veel cafeïne de kans op stuiptrekkingen vergroten.

Lees ook: Altijd moe? Dit is de oorzaak

Geen reden tot paniek dus wanneer je plots wakker schrikt omdat het lijkt alsof je naar beneden valt. Het is normaal dat we soms met een schok in slaap vallen.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo