Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zelf groenten kweken

Waarom zelf groenten kweken dé activiteit is om de komende weken uit te testen

Wie bezig is met duurzaamheid probeert waarschijnlijk ook food waste tegen te gaan. In deze periode is dat nog net iets makkelijker, omdat je het naar de winkel gaan zoveel mogelijk probeert te beperken en daardoor beter uitplant wat je allemaal nodig hebt van eten om de week door te komen. Maar... wat als je gewoon tijd steekt in thuis zelf groenten kweken? Je hebt er in ieder geval de tijd voor en je krijgt er heel wat gezonde voordelen voor in de plaats. Bovendien gebruik je zo echt álle restjes van je groenten op. Lees snel hoe je eraan kan beginnen, het is niet moeilijk!

Welke groenten kan je zelf kweken?

groenten kweken Kiemgroenten zijn een populaire keuze om zelf te kweken, omdat ze snel klaar zijn. Kiemen zijn zaden van groenten zoals broccoli, prei, radijzen en taugé of sojascheuten. Die groenten groeien uit die zaadjes. Ze bevatten superveel vitaminen waar je lichaam én je immuunsysteem volop van kunnen profiteren. Ze zijn makkelijk te kweken en je kan er al snel van eten. Na amper 4 tot 8 dagen kan je de groente al verwerken in je eetmenu. Verder kan je evengoed groene groenten zoals prei, selder, lente-ui, zoete aardappel en basilicum zelf gaan kweken. Dat gebeurt op een andere manier dan het kweken van kiemgroenten en duurt ook iets langer, maar het resultaat is de moeite waard om even te wachten! Van je zelfgekweekte groenten kan je smullen in combinatie met een lekkere SkinnyLove spread of op een heerlijke Pain des fleurs in smaak naar keuze! Zomer op je bord gegarandeerd.

Hoe kweek je kiemgroenten?

kiemgroenten Wie snel resultaat wil zien, kiest bij zelf groenten kweken best voor kiemgroenten!
  • Eerst en vooral neem je een lege weckpot of bokaal die je thuis hebt staan.
  • Doe één à twee koffielepels zaden in je potje, afhankelijk van de soort groente die je wilt kweken.
  • Vul de bokaal met water en laat de zaden zo één nacht weken. Bewaar de bokaal op kamertemperatuur.
  • Na 8 tot 10 uur dek je de bokaal af met een dunne handdoek of neteldoek en giet je het water zo weg.
  • Spoel de zaden in je bokaal ongeveer 2 tot 3 keer per dag en herhaal dit tot je de eerste kiemgroenten ziet uitkomen. Ververs dus elke dag het water!
  • Normaal zijn je kiemgroenten groot genoeg na 4 tot 8 dagen! Spoel nog eens goed voor je ze opeet en bewaar ze in een afgesloten potje in de frigo.

Hoe kweek je andere groenten?

Zelf groenten kweken? Dan komen de groenterestjes van thuis goed van pas! Wist je dat als je van een bepaald kruid of een bepaalde groente een stukje afknipt, dat je daar een nieuw exemplaar van kan doen groeien? Nu wel! Test het zelf eens uit, je zal ervan versteld staan bij hoeveel groenten dit werkt! Hieronder alvast enkele voorbeelden die je de komende weken vlijtig kan uitproberen. Deel zeker jullie resultaten met ons!

Zoete aardappel

zoete aardappel Onze favoriete complexe koolhydraat zelf kweken? Dan smaakt hij nog eens zo lekker!
  • Snijd een kleine zoete aardappel in de lengte doormidden en dompel hem voor de helft onder in een bokaal gevuld met water. Probeer de aardappel te stabiliseren in de bokaal door bijvoorbeeld wat tandenstokers erin te steken.
  • Bewaar de bokaal met water en zoete aardappel op een warme, vochtige plek zodat de knol goed kan groeien.
  • Hou goed in het oog wanneer er plantjes en uitlopers beginnen te groeien. Dit kan enkele weken duren, dus panikeer niet wanneer je nog niet meteen resultaat ziet.
  • Eens de plantjes stevig genoeg zijn, dan knip je ze voorzichtig van de aardappel en plant je ze in een pot met grond.
  • Geef deze elke dag water. Na een tijdje zal je nieuwe zoete aardappelen zien verschijnen!

Lente-ui

groenten kweken Ideaal om in deze lenteperiode zelf te kweken: de lente-ui
  • Snijd de lente-ui op 2,5 cm boven zijn wortels af
  • Dompel de wortels onder in een glas met water en bewaar op kamertemperatuur.
  • Wacht tot de nieuwe lente-uitjes komen piepen. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Basilicum

groenten kweken Ook kruiden komen zeker van pas de komende weken. Basilicum staat bekend om zijn genezende werking op verkoudheden en griep. Bovendien bevordert het kruid de spijsvertering.
  • Knip van verse basilicum die je al in huis hebt bovenaan een stuk van ongeveer 2 cm af. Verwijder de onderste blaadjes en laat de bovenste twee blaadjes zitten.
  • Plaats het uiteinde van de stengel in water. Wacht tot het uiteinde ontspruit. Plaats de bokaal in volle zon.
  • Zijn de wortels dik genoeg, zo ongeveer 5 cm? Dan haal je de stengel uit het water en plant je deze in de potgrond. Wacht nu tot je verse basilicum naar bovenkomt!

Lees ook: Is biologische voeding beter voor je immuunsysteem?

Weten wat je eet, hoort bij gezondheid. Zelf groenten kweken, is dus een perfecte (weekend)activiteit om meer te weten te komen over jouw favoriete groenten en kruiden. Welke groente test jij het eerst uit?

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo