Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
wakker in midden van de nacht

Wakker in het midden van de nacht? Dit mag je dan nooit doen!

In het midden van de nacht wakker worden, is nooit leuk. Om te kunnen genieten van een optimale slaap waarbij je lichaam voldoende tijd krijgt om te herstellen en op te laden, is het belangrijk dat je aan de nodige aantal uurtjes komt zonder onderbrekingen. Als je na het wakker worden snel terug in slaap valt, is er geen probleem. Lig je toch nog lang wakker? Dan maak je jezelf misschien schuldig aan deze dingen die je nooit mag doen als je wakker wordt in het midden van de nacht.

1. Denk niet dat je niet meer gaat kunnen slapen

slecht geslapen Als je wakker wordt en je begint meteen te denken aan of je al dan niet nog terug in slaap gaat kunnen vallen, is de kans klein dat het je nog lukt. Vanaf het moment dat die gedachte je besluipt, kan je aan bijna niets anders meer denken. Rustig in- en uitademen en je lichaam tot rust brengen, helpt om je van die gedachte af te leiden. Als je alleen maar kan denken aan het in slaap vallen zal het jammer genoeg niet meer lukken. Oefeningen voor mindfulness kunnen je vlug uit de nood helpen als je gedachten de vrije loop nemen en ze zo je broodnodige nachtrust verhinderen.

Lees ook: Hoe positief denken je helpt bij mindfulness

2. Ga niet naar het toilet

wakker op hetzelfde tijdstip Heel wat mensen gaan automatisch een keertje naar het toilet wanneer ze in het midden van de nacht wakker worden. Een gewoonte die je beter laat als je eigenlijk niet echt moet gaan. Als het niet dringend is, blijf je beter in je warme en zachte bedje liggen. Eens je rechtstaat, gaat je hart van het ontspannen slaapritme naar een sneller tempo dat het normaal ook slaat wanneer je overdag dingen aan het doen bent. Dat zorgt ervoor dat je minder snel tot rust komt en minder makkelijk terug in slaap valt. Ook het licht dat je aansteekt in het toilet, zal je ongetwijfeld veel wakkerder maken, wat het opnieuw in slaap vallen bemoeilijkt.

3. Check niet hoe laat het is

wakker in het midden van de nacht Oké, het is enorm verleidelijk en waarschijnlijk een van de eerste dingen die je doet als je in het midden van de nacht wakker wordt. Het gaat natuurlijk over het checken hoe laat het is. Het is een reflex waar we ons allemaal schuldig aan maken, maar die we beter achterwege kunnen laten. Vanaf dat je weet hoe laat het nu eigenlijk net is, begin je automatisch en onbewust uit te rekenen hoelang je nog kan slapen voor je moet opstaan. Als dit nog korter is dan gehoopt, ga je daar te veel op focussen, waardoor je niet meer vlug in slaap valt. Word je dus wakker in het midden van de nacht? Bedwing dan die reflex en draai je gewoon lekker terug om. Je hoort het wel als je alarm afgaat.

Lees ook: ‘s Nachts wakker op altijd hetzelfde tijdstip? Dit betekent het Als je wakker wordt in het midden van de nacht, zal je vanaf nu veel vlugger terug in slaap vallen als je deze drie zaken vermijdt!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"