Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
minder koffie

Wakker worden zonder koffie? Het kan! (en het is gezond)

Geen gewoonte zo sterk als onze traditionele ochtendleut; toch kan wakker worden zonder koffie echt. Misschien krijgen je ochtenden er een heel nieuwe (gezonde) dimensie door! Hieronder 6 alternatieven:

1. Blokje rond

De allersnelste en effectiefste manier om de slaapluizen te verjagen is je sportschoenen aanbinden. Je hoeft ons woord er niet op te nemen; onderzoek heeft uitgewezen dat je energieniveau en gemoedstoestand een enorme boost krijgen als je recht vanonder de warme lakens in actie schiet. Sporten zorgt ervoor dat het gelukshormoon endorfine vrij komt in de hersenen. Na een rondje rennen snakt je lichaam vooral naar water, en niet naar een bakje troost.

2. Music for life

Als je moedig genoeg bent om een 'morning run' of ochtendloopje aan je dag toe te voegen, weet je misschien al perfect welke playlist daarbij hoort. Ook als je liever andere tips uitprobeert, kan je maar beter een superenergieke playlist beginnen samenstellen: muziek balsemt je suffe ochtendgeest en dwingt je lichaam tot beweging: al was het maar om jezelf sneller uit je pyjama te hijsen.

3. Kletsen

Van te kletsen, zelfs met een suffe 'kop', ga je je vanzelf al wat monterder voelen. Ook gezellig meelachen om een komische anekdote heeft effect op je vermoeide geest.Bel bij voorkeur je mama op. Onderzoek heeft uitgewezen dat het rustgevend werkt om je moeder te bellen voor je je dagtaak aanvat.

4. Zonnig humeur

Ben je met geen stokken te bewegen zo vroeg op de dag? Doe dan toch een kleine moeite en ga even de tuin in, of installeer je op het balkon. Rek je eens flink uit en adem diepe teugen frisse lucht in. Een dagelijkse portie ochtendzon gaat gepaard met een beter humeur en een lager BMI. Schijnt het zonnetje niet? Ook het eerste daglicht is top om je te laven aan vitamine D.

5. Zuiver water

Elders in deze blog kan je lezen waarom een ochtendritueel van vitaal belang is voor een leven zonder stress. Om je spijsvertering op gang te helpen is een glas (lauw) water, al dan niet met citroen, een belangrijke stap. Vind je een watertje al te slap, of heb je geen verse citroen in huis? Doe er een klein lepeltje SkinnyLove bij, dat geeft meer smaak en het helpt je een gezond gewicht te behouden.

6. Lekker spicy

minder koffieWord je toch beter wakker van warm vocht? Dat is volkomen begrijpelijk. Een kopje groene thee bevat minder cafeïne dan koffie, en werkt bloeddrukverlagend. Of kies voor gember, dat smaakt lekker gepeperd en je kikkert wel op van zo'n straffe smaaksensatie vroeg in de ochtend. Tot slot nog even dit: Drink koffie met mate, en voor de smaak. Vooral Hollywoodsterren gaan er prat op dat de kilo's er af vliegen als ze maar voldoende espresso's drinken. Toch schuilt er een gevaar in het zogenaamde hongerstillende gevoel dat koffie je geeft. De zwarte bonendrank kan je eetlust onderdrukken, maar niet afremmen. Op zoek naar echte eetlustremmers? Lunch regelmatig met boekweitpasta, knabbel op pompoenpitten en strooi wat vaker kaneel over je fruitslaatje.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"