Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
wat betekent extra vierge

Wat betekent 'extra vierge' in extra vierge olijfolie?

We lezen overal dat olijfolie gezond is. Specifieker zou extra vierge olijfolie de gezondste versie van alle plantaardige oliën zijn. We gebruiken dan ook massaal deze olie om onze heerlijk gezonde maaltijden mee klaar te maken, maar wat betekent 'extra vierge' eigenlijk? En is er dan zo'n groot gezondheidsverschil met olijfolie die niet 'extra vierge' is?

Extra vierge

wat betekent extra vierge Wat voeding betreft, is alles wat met 'extra' of 'te veel' te maken heeft meestal niet gezond. Hier vormt extra vierge olijfolie een uitzondering op. Deze extra heeft namelijk niets te maken met overdaad, overvloed of een teveel van iets. In tegendeel. Het Italiaanse extra vierge betekent extra maagdelijk, ofwel puur en onaangeroerd. Dat houdt in dat de olijfolie die deze termen voor zijn naam mag dragen, de meest pure en onbewerkte olie is die je kan vinden om je eten mee te bereiden. Hoewel er op heel veel vlakken onenigheid bestaat wanneer het over vetten gaat, zijn gezondheidsexperts het op vlak van extra vierge olijfolie eens. Het is inderdaad het gezondste vet om mee te koken en daarom ideaal om te gebruiken wanneer je wil afslanken of op gewicht wil blijven.

Lees ook: Is kokosolie echt ongezonder dan olijfolie?

Strenge criteria

wat betekent extra vierge Om de titel 'extra vierge' te krijgen, moet de olijfolie aan strenge criteria voldoen. Een eerste belangrijk criterium is dat de zuurgraad van de olie onder 0,8 procent ligt. De olijven zoals je ze terugvindt aan de bomen, hebben een zuurgraad van 0,5 procent. Dit percentage toont aan hoe puur de extra vierge olijfolie is. Dat resultaat verkrijg je enkel wanneer de olijven extreem voorzichtig behandeld worden tijdens het plukken en het daaropvolgende productieproces. Daardoor blijft het percentage zo laag en de inhoud van het product zo puur. Een tweede belangrijk criterium is dat de olie uit de eerste, koude persing van de olijven voortkomt. Dat is de meest pure vorm van olijfolie die er bestaat. Deze wordt niet verhit, niet chemisch bewerkt en ook niet vermengd of verdund met andere vetten die het toch nog ongezond maken. Hierdoor blijven alle antioxidanten die in olijven zitten bewaard, wat jouw lichaam een gezondheidsboost geeft. Het verschil met gewone olijfolie ligt dus in het feit dat deze niet afkomstig is van de eerste persing en een hogere zuurgraad heeft.

Lees ook: Deze voeding bezorgt je een gezonde lever

Op de vraag wat extra vierge betekent, kunnen we dus een duidelijk antwoord geven: het betekent puur en onbewerkt. Dat is daarnaast meteen een antwoord op de vraag waarom deze vorm van olijfolie zo gezond is.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"