Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
basilicum

5 x wat het keukenkruid basilicum voor je lichaam doet

Basilicum is een vanzelfsprekende aanwezigheid in de keukenkast geworden. Het kruid wordt regelmatig gebruikt om gerechten wat extra smaak te geven. Daardoor staan we er zelfs niet meer bij stil hoe gezond het eigenlijk is. 5 x waarom het keukenkruid basilicum zo gezond is.

Over basilicum

basilicum Het basilicumplantje komt oorspronkelijk uit India, waar het zelfs een heilig kruid is. De meeste mensen kennen het daarentegen als een kruid dat veel gebruikt wordt in Italiaanse gerechten met veel tomaten. Het heerlijke aroma van de plant lijkt een beetje op kruidnagel en is onmiskenbaar en zeer typerend. Je zal het zeker niet verwarren met iets anders! Verder behoort het tot de familie van de lipbloemigen en heeft de plant heldergroene ovale bladeren waar je niet naast kan kijken. Het kruid heeft heel wat gezondheidsvoordelen voor ons lichaam in petto.

1. Ontstekingsremmend

basilicum
De oliën eugenol, citronel en linalool in basilicum zijn ontstekingsremmende stoffen die het immuunsysteem veel sterker maken. De stoffen zijn krachtig en weerhouden enzymen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Er zijn citruselementen aanwezig die het ontstekingsremmend en antibacterieel effect verhogen. Dat helpt het lichaam eveneens omgaan met stress en remt ziek worden af.

2. Minder stress

basilicum
Basilicum werkt als adaptogen. Adaptogenen zijn kruiden die hun functie aanpassen aan de specifieke behoeften van het lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld stress hebt, is de hormonenbalans verstoord. De adaptogenen gaan hier ingrijpen door de verhoging van de ongewenste hormonen te blokkeren, zodat het lichaam zijn balans weer terugvindt. Dit kruid werkt dus perfect om het cortisolgehalte in het lichaam te neutraliseren en de ongunstige effecten van stress te laten verdwijnen.

3. Betere cardiovasculaire gezondheid

 De vele antioxidanten in het kruid in combinatie met het onstekingsremmende effect ervan ondersteunt de ontspanning van de spieren die de activiteit van de bloedvaten reguleren. Dat houdt de bloeddruk in balans en zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke ophoping van bloedplaatjes komt die bloedklonters kunnen veroorzaken. Hierdoor kan basilicum een betere cardiovasculaire gezondheid teweegbrengen. Een gezond kruid voor een gezond hart! Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

4. Ondersteunt leverfunctie

lichaam detoxen
Wie dagelijks een extract van basilicum binnenkrijgt, maakt ontgiftende enzymen aan. Deze zijn bevorderend voor de leverfunctie en ontgiften de lever van toxinen en overbodige afvalstoffen die het lichaam absoluut niet kan gebruiken. De vetophoping in de lever vermindert aanzienlijk en het gehalte van antioxidanten neemt toe. Een goed functionerende lever is belangrijk zodat de afvalstoffen uit het bloed gefilterd worden en er plaats overblijft voor de nodige voedingsstoffen.

5. Verbetert de spijsvertering

minder vlees eten
Een optimale spijsvertering is belangrijk voor een gezond lichaam. Ook tijdens een dieet is een vlotte spijsvertering essentieel om een aantal kilootjes kwijt te kunnen spelen. Omdat ons lichaam heel ontvankelijk is voor ziekten en ontstekingen, kan het zijn dat de pH-balans van ons lichaam niet helemaal is wat die moet zijn. Basilicum to the rescue wanneer dat het geval is. Het kruid ondersteunt een normale zuurbalans en gaat die weer op peil brengen, wat de spijsvertering verbetert. Daarnaast helpt het plantje tegen een opgeblazen buik en tegen maagpijn.
Nu ga je nooit meer vergeten wat basilicum voor jouw lichaam doet!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"