Wat is agar-agar en hoe gebruik je dit vegan bindmiddel?
Wat is agar-agar?
Agar-agar (ook wel 'kanten' genoemd) een geleermiddel gewonnen uit zeewier, in het bijzonder Rode Zee-algen. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, maar ook als vervanger van gelatine door zijn sterke gelerende werking. Agar-agar is verkrijgbaar in verschillende vormen: staven, vlokken en poeders. Poeder is minder duur en het gemakkelijkst om mee te werken, omdat het bijna direct oplost. Vlokken hebben een paar minuten nodig om op te lossen en moeten dan worden gemengd voor een soepel resultaat. Als je alleen repen kunt vinden, gooi ze dan gewoon in een keukenrobot of blender en maak je eigen vlokken of poeder.Hoe gebruik je agar-agar?
Agar agar moet eerst aan de kook worden gebracht om de bindkracht te activeren. Doe een vloeistof (of vers fruit voor confituur) samen met de agar-agar in een kookpot en breng op laag vuur en al roerend aan de kook. Blijf roeren en laat het mengsel 3 tot 4 minuten flink doorkoken. Laat vervolgens een beetje afkoelen. Het geleervermogen hangt af van de zuurheid: zure gerechten zullen wat meer nodig hebben. Je kunt agar agar niet combineren met ingrediënten zoals spinazie, mango, kiwi, ananas en chocolade, omdat deze een enzym bevatten dat de gelerende werking van agar agar volledig afbreekt.
Lees ook: Zelf SkinnyLoveProof confituur maken van vers fruit
Mag je agar agar eten wanneer je af wilt slanken?
Agar agar bevat geen calorieën, geen suiker, geen koolhydraten en geen vet. Het is vrij van soja, maïs, gluten, gist, tarwe, zetmeel, melk, ei en conserveringsmiddelen. Het is een goede bron van (spijsverteringsbevorderende) vezels, calcium en ijzer. Je kunt producten met agar agar dus rustig eten wanneer je wilt afslanken.
Agar agar bestellen? Lima Agar-Agar poeder 12gr
Enkele SkinnyLove producten met agar agar: