Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
warm bad gezondheid

Wat?! Is een warm bad net zo effectief en gezond als sporten?

Sport je niet graag? Dan hebben we goed nieuws. Om je summer body in orde te brengen, mag je dit jaar je sportschoenen aan de kant laten staan. Wat je dan wel moet doen om eindelijk dat droomlichaam te bereiken? Simpel: gewoon een warm bad nemen. Een warm bad is namelijk even effectief en gezond als sporten.

Say what?

Wanneer iemand ons vertelde dat we onszelf in een warm bad kunnen onderdompelen en we daarmee evenveel calorieën zouden verbranden als na een intensieve sportsessie, trokken we eerst even onze wenkbrauwen op. Maar... het blijkt toch waar te zijn.  Uit onderzoek blijkt dat een warm bad even effectief is als een halfuur stevig doorstappen en intensief bewegen. Onderzoekers maten de bloedsuikerspiegel na het nemen van een warm bad en wat bleek? Wanneer iemand een warm bad neemt en daarna iets eet, is de bloedsuikerspiegel van die persoon maar liefst 10% lager vergeleken met iemand die iets eet nadat hij heeft gesport. De bloedsuikerspiegel is een belangrijke indicator bij het meten van de algemene fitheid of je metabolisme. In andere woorden: als je wil weten hoe snel je de energie verbrandt die je opneemt, dan kijk je best naar de bloedsuikerspiegel.

Gelukkiger na baden

En dat is nog niet alles. Rustig ontspannen in het warme water zou ook depressieve gevoelens verminderen. Dat heeft te maken met onze biologische klok of ons slaapritme, dat het functioneren of de regeling van onze lichaamstemperatuur beïnvloedt. warm bad gezond Mensen met depressieve gevoelens hebben vaak last van een verstoord lichaamsritme, wat een invloed heeft op de mentale gemoedstoestand. Door de lichaamstemperatuur te verhogen, in bijvoorbeeld een warm bad, heeft het ritme meer kans om zich op een natuurlijke manier te herstellen. Daardoor is de kans groter dat ze zich geleidelijk aan beter gaan voelen. Ook als je in een slecht humeur bent, kan dat warme water jou ongetwijfeld weer opvrolijken. Dat nieuwtje komt niet als een verrassing, want zeg nu zelf: wie zit er nu niet graag in een gezellig bad vol bubbels?

Lees ook: Waarom lachen goed is voor je gezondheid

Als je tegen de zomer eindelijk dat droomlijf wil hebben, weet je wat je te doen staat. Een warm bad nemen is even effectief en gezond als intensief sporten. Onze keuze om in dat bad te springen, is vlug gemaakt. Bovendien ga je de zonnige dagen ook nog eens goedgezind tegemoet. Wij zijn er helemaal klaar voor! En jij?

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo