Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
keuzes maken

Wat is het best: keuzes maken op basis van ons gevoel of ons verstand?

Neem je best keuzes op basis van je gevoel of je verstand? Iedereen heeft andere beweegredenen om een beslissing te maken. Neem jij snel beslissingen of ben je iemand die eerst alle voor- en nadelen op een rijtje wil zetten? Als je een slechte keuzemaker bent, is de kans klein dat je puur op je gevoel afgaat, aangezien je dan voortdurend twijfelt. Keuzes maken: doe je het volgens je hart of volgens je verstand?

Praktische of emotionele situaties

keuzes maken Er zijn twee soorten situaties waarin je jezelf kan bevinden om een keuze te maken: praktische of emotionele situaties. In het ene geval is je gevoel minder geschikt om te volgen, in het andere je verstand. Hoe weet je dan wanneer je jouw hart moet volgen en wanneer je verstand? Vaak horen we mensen zeggen dat ze met hun verstand hebben gekozen. Ze vallen terug op logica omdat dit veiliger aanvoelt. Toch zullen logica en het rationele je niet in elke situatie kunnen helpen. Sommige gevallen vragen om een meer emotionele benadering. Bij meer praktische beslissingen zoals wanneer je een nieuwe auto wil kopen, zijn de meeste opties redelijk duidelijk. Je kan rationeel bepaalde modellen of extra uitbreidingen met elkaar vergelijken, om vervolgens de meest 'logische' keuze voor jezelf te maken. Dat werkt geruststellend omdat het op die manier lijkt alsof je de situatie onder controle hebt.

Geen vergelijkingsbasis

Het spreekt daarentegen voor zich dat je deze manier van beslissingen maken niet kan toepassen bij emotionele problemen. Je kan geen verschillende modellen van je relatie gaan vergelijken, aangezien je niet weet hoe een latere relatie er ooit zal uitzien. Je weet niet wat er zal gebeuren als je van job verandert. Je weet ook niet wat er zal gebeuren wanneer je beslist te verhuizen naar een andere stad. Hier zal je verstand je geen logische opties bieden, je moet simpelweg wikken en wegen om tot een besluit te komen. Het onbekende brengt met zich mee dat er niets is om mee te vergelijken op basis waarvan je de keuze kan maken. Dat onbekende schrikt vaak af, maar je moet kiezen of je de sprong wil wagen of niet. Hier kan je niet anders dan je gevoel volgen.

Lees ook: Zo ga je om met twijfels over je relatie

Goede keuze?

keuzes maken Daar komt nog naast dat je pas na een tijdje weet of je beslissing de juiste was. Heb je jouw relatie stopgezet en heb je er toch spijt van na twee weken? Dan zal je hard je best moeten doen om de plooien weer glad te strijken. Ben je veranderd van job, maar is het toch niet wat je ervan had gehoopt? Dan is de kans klein dat je oude baas je met open armen staat op te wachten. Toch geldt net hetzelfde voor de praktische keuzes. Je kan op het moment van de beslissing denken dat je de meest logische en beste keuze maakt, maar achteraf toch spijt hebben. Als jouw verstand zegt dat je voor de zwarte auto moet gaan, maar je gevoel zegt de rode, komt het emotionele hier toch ook een beetje kijken.

Lees ook: 17 momenten waarop opluchting de allerbeste emotie is

Een mix van beide

Conclusie: je kent nooit de gevolgen van een beslissing. Of het nu om een rationele of een emotionele situatie gaat. De kans is klein dat je ooit een beslissing neemt puur vanuit je gevoel, of puur op basis van je verstand. Het zal altijd om een mix van beide invloeden gaat. Er is dus geen betere optie, je zal situatie per situatie moeten bekijken hoe je best kan beslissen. Een ding kunnen we wel met zekerheid zeggen: keuzes maken is niet gemakkelijk.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"