Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
beste tijdstip om te douchen

Wat is het beste tijdstip om te douchen?

Je hebt mensen die standaard 's ochtends douchen en mensen die liever onder de frisse douchestraal springen voor ze in hun bed kruipen. Zowel 's ochtends als 's avonds douchen is geen aanrader, omdat dat je huid kan beschadigen. Maar wat is er dan wel gezond wat het tijdstip van je dagelijkse wasbeurt betreft? Of beter gezegd: wat is het beste tijdstip om te douchen?

Gewoonte

Wie zich 's ochtends doucht, gebruikt dat moment om al even wakker te worden en om een frisse start van de dag te nemen. Toch zijn er evengoed mensen die liever 's avonds onder de douche springen. Dat is eveneens te begrijpen, aangezien een dagje in de wereld veel viezigheid op ons lichaam overbrengt. Zij vinden het belangrijker om proper in bed te kruipen en vinden dat een klein ochtendwasje volstaat. Wanneer je het liefst doucht is eerder een gewoonte die bij iedereen anders is.

Lees ook: Hoe vaak moeten we onze haren wassen?

Wanneer kan je het best douchen?

hoe vaak douchen Elke dag douchen is eigenlijk niet nodig, omdat ons lichaam van nature uit zichzelf reinigt. Uiteraard moet je jezelf elke dag wassen, maar dagelijks uitgebreid douchen is daarbij niet noodzakelijk. Je kan evengoed heel proper en hygiënisch zijn als je bijvoorbeeld om de dag wel of niet doucht, net zoals je ook je haar niet elke dag moet wassen. Allemaal goed en wel, maar wat is dan het beste tijdstip om te douchen, zodat je langere tijd fris en fruitig blijft? Het antwoord blijkt heel simpel te zijn: je kan het volledig zelf kiezen. Het is namelijk niet per se afhankelijk van het tijdstip, maar wel van de persoon over wie het gaat. Neem nu een hele warme dag als voorbeeld. Dat een ochtenddouche je op zo'n warme dag langer koel houdt, is eigenlijk maar een fabeltje. Je kan nog zo fris en proper buitenstappen, als het een heel warme dag betreft, gaat het water sneller verdampen, waardoor dat gevoel snel verdwijnt. Bovendien verschilt de snelheid waarmee dat water verdampt ook van de mate waarin een persoon zweet. Ongeacht hoeveel je doorgaans zweet, zal het effect van de koele douche snel verdwijnen. Dan maakt het ook niet uit of je 's ochtends of 's avonds voor die douche bent gegaan;

Lees ook: Waarom koud douchen gezond is voor je lichaam

Het beste tijdstip om te douchen is dus simpelweg het tijdstip waar jij jezelf het best bij voelt. Af en toe mag het al eens simpel zijn, toch?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"