Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
wat is corona

Wat is het coronavirus? En hoe herken je het?

Corona is alles wat de klok slaat deze periode. Je kan geen krant, nieuwsapp of sociaal medium openen zonder dat er wel ergens iéts over vermeld staat. En terecht, want het is essentieel om op de hoogte te blijven van onze gezondheid en de getroffen overheidsmaatregelen om deze zo goed mogelijk te kunnen beschermen. Toch is het normaal als je nog met vragen zit in deze ongewone situatie. Daarom zetten we voor jou eens op een rijtje wat je moet weten. Wat is het coronavirus? En hoe herken je het?

Hét coronavirus?

wat is corona Het virus waar we allemaal mee te maken krijgen, is niet hét coronavirus. Er bestaan er meerdere. Coronavirussen komen in het algemeen voornamelijk voor bij dieren, maar ze kunnen - zoals je ondertussen wel al weet - ook overgedragen worden op mensen. Het effect van een coronavirus is voornamelijk merkbaar op de luchtwegen. In het mildste geval ervaar je een simpele verkoudheid, maar je kan evengoed zware longklachten krijgen. Het coronavirus dat momenteel de ronde doet is COVID-19.

Hoe kon het zover komen?

vitamine c tegen corona De geschiedenis herhaalt zich een klein beetje. Het is namelijk niet de eerste keer dat een besmettelijke ziekte een pandemie veroorzaakt. Dat is een beetje the circle of life. Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal. Een ander voorbeeld hiervan is de Spaanse griep uit 1918 of de meer recente Mexicaanse griep uit 2009. Het gaat telkens over virussen die overgedragen worden van dier op mens. Dieren zijn immuun voor het virus, omdat hun lichaam eraan gewend is. Dat is bij mensen niet het geval. Ons immuunsysteem beschermt ons tegen externe invloeden van buitenaf. Het is een afweersysteem dat weerstand biedt tegen alle bacteriën en virussen die je tegenkomt. Bekijk het als een beschermende bubbel waar bacteriën en virussen op botsen. Wanneer het daarentegen bacteriën en virussen betreft, die het lichaam niet kent, dan kan het zijn dat je eerst goed ziek wordt. Je lichaam weet namelijk niet hoe om te gaan met dit virus. Komt het later nog eens terug? Dan is de kans groot dat je er minder ziek van zal worden. Zo worden we na een tijdje immuun voor bepaalde bacteriën. Het coronavirus is momenteel nieuw, waardoor we dus heel ziek worden eens we ermee in aanraking komen. Daardoor kon het zover komen.

Lees ook: Helpt vitamine C tegen Corona?

Wat zijn de symptomen?

wat is het coronavirus Coronavirus 2019-nCoV symptoms, healthcare and medicine infographic
Corona kan aanvoelen als een griepje, maar dat betekent niet dat een griep daadwerkelijk corona is. Dit maakt het complexer om te onderscheiden wie last heeft van een griep of wie corona heeft. Enkele symptomen van corona zijn de volgende lichamelijke klachten:
  • Koorts
  • Droge hoest
  • Ademhalingsproblemen en kortademigheid
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Extreme vermoeidheid
Toch betekenen deze bovenstaande symptomen niet automatisch dat je corona hebt. Speel zelf geen dokter en bel naar je huisarts bij twijfel. Ga zeker niet zelf langs wanneer je vermoedt dat je corona hebt of wanneer je een griep hebt. Bel naar je huisarts om te overleggen en te bespreken wat je voelt, hij zal aanbevelingen maken voor verder verloop. Panikeer dus ook niet bij elk hoestje of bij een verkoudheid, want dat wijst niet per se op corona. Bel eerst eens en ga zeker niet de straat op als je denkt dat je besmet bent. In eerste instantie zal de huisarts je sowieso aanraden om thuis te blijven, te rusten en veel water te drinken. Ben je ziek, maar heb je geen corona? Dan doe je exact hetzelfde. Blijf dan thuis en rust uit, zodat je andere mensen niet in gevaar brengt. Elk ander virus kan namelijk ook al je immuunsysteem verzwakken of dat van anderen aantasten.

Kan je er iets tegen doen?

wat is het coronavirus Aangezien dit type van het coronavirus een nieuw virus is waar zowel ons immuunsysteem als enige vorm van medicatie nog niets tegen kan doen, zijn er uitsluitend preventieve maatregelen die je kan ondernemen om te voorkomen dat je besmet geraakt. Onthoud wel dat preventieve maatregelen geen garantie zijn om het absoluut niet te krijgen. Er bestaat altijd een risico en het virus is onvoorspelbaar. Dit kan je alvast preventief ondernemen:
  • Was je handen. Na toiletbezoeken, nadat je buiten bent geweest, nadat je eender wat doet. Was je handen grondig met zeep gedurende 20 tot 40 seconden. Gebruik daarnaast regelmatig een desinfecterende handel als extraatje. Belangrijk is het dat je jouw handen ook droogt na het wassen, aangezien bacteriën sneller verspreiden in water.
  • Eet gezond. Wie gezond eet én voldoende water drinkt, verzorgt zijn lichaam. Een gezond lichaam houdt een gezond immuunsysteem⁴ in, wat zeker extreem belangrijk is in deze periode. Drink je SkinnyLove en je XYZ-booster trouw leeg en eet gezonde maaltijden om je lichaam te ondersteunen.
  • Ontspan. Stress is nefast voor je immuunsysteem. Probeer dus zeker voldoende te ontspannen, zodat je lichaam zich weerbaarder maakt tegen het virus. De kans is groot dat je het krijgt, maar hoe sterker je immuunsysteem, hoe milder het virus zich in jouw lichaam zal tonen.

Lees ook: Is biologische voeding beter voor je immuunsysteem?

Op de vraag 'wat is het coronavirus' ken je alvast een antwoord en je weet ook welke symptomen een mogelijke indicator kunnen zijn. Vergeet zeker niet dat als je symptomen vertoont, dat je eerst moet bellen naar de huisarts en dat je voor de rest absoluut moet binnenblijven en rusten! Alleen zo besmet je anderen niet en kunnen we hopen dat deze hele pandemie voorbijgaat! Samen staan we sterk! Ons SkinnyLove-team blijft klaar staan voor jou. Wij wensen iedereen een goede gezond toe.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"