Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slaap succes

Wat is het verband tussen slaap en succes?

Keihard werken en af en toe eens overuren maken, zijn ongetwijfeld een eerste stap in de richting van succes. Toch is dat niet het geheime wapen achter een succesvolle carrière. Wat dan wel? Een uitstekende nachtrust. Voldoende slaap houdt je creatief en alert genoeg om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren en creatief te zijn op je werk. Het is dus niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor je carrière.

Meer slaap, meer succes?

thuiswerken Waar hard werken een goed idee is om succesvol te zijn, zorgt té hard werken net voor het tegenovergestelde. Wie regelmatig laat doorwerkt om bepaalde deadlines nog te halen of toch nog net dat extraatje voor dat project te doen, geeft hierdoor soms heel wat nodige slaapuren op. Een slaaptekort is nochtans iets wat je niet kan gebruiken wanneer je het druk hebt. Je functioneert veel minder goed als je te weinig hebt geslapen. Wie meer slaapt, wordt net beter in wat hij doet en heeft het leven meer onder controle, maar wat is dan juist het verband tussen slaap en succes?

Lees ook: Daarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken

Ommekeer

met een schok in slaap vallen Lange tijd werd er vooral geleefd op basis van: hoe harder je werkt, hoe meer je zal bereiken. Als je daarvoor je nachtrust moest opgeven, dan was dat maar zo. Sleep is for the weak is een uitspraak die geregeld passeerde en overheerste in de westerse werkcultuur. De laatste jaren vond er gelukkig een ommekeer plaats. Plots werd duidelijk hoe iets eenvoudig zoals goed slapen een grote invloed heeft op onze dagelijkse prestaties. Wie beter slaapt, kan beter werken, heeft een betere gezondheid en een betere concentratie en is effectiever, creatiever en flexibeler. Bovendien herstel je vlugger na een drukke periode, omdat je lichaam voldoende tijd krijgt om op te laden tijdens de nacht.

Lees ook: Te lang slapen heeft dit effect op jouw lichaam

Balans

productiviteit werk Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is afhankelijk van persoon tot persoon. Gemiddeld moeten we 8 uur per nacht onder de lakens spenderen. Al speelt je job hier ook een belangrijke rol bij. Probeer het tijdstip waarop je gaat slapen te bepalen aan de hand van hoe laat je hiervoor moet opstaan. Zo blijft je levensritme in balans. Het verband tussen slaap en succes is dus even eenvoudig als duidelijk: wie meer slaapt, kan zich beter concentreren en presteert daardoor beter op het werk. Je weet wat je te doen staat.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"