Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
verschil tussen bruin en wit vet

Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

We weten al lang dat er verschillende soorten vetten bestaan: goede vetten uit producten zoals zalm of slechte vetten uit die melkchocoladereep. Dan is het logisch dat ook ons lichaam uit twee soorten vetweefsel bestaat. Hier gaat het om een 'goede' en een 'slechte' vorm, bruin of wit vet. Wat is juist het verschil tussen bruin en wit vet?

Twee soorten vetweefsel

Ons lichaam heeft twee verschillende soorten vetweefsel: bruin en wit vet. Veel mensen denken dat vetweefsel hen dik maakt, maar niets is minder waar. Je lichaam heeft vetweefsel nodig om gezond te zijn, maar wel het ‘goede’ vetweefsel om een positief effect te hebben op je lichaamsgewicht. verschil tussen bruin en wit vet Bruin vet is vet dat energie in je lichaam omzet naar warmte en je dus warm houdt. Deze energie haal je uit voeding die complexe koolhydraten en gezonde vetten bevat. Dat bruin vet is dus noodzakelijk om jouw lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit betekent ook dat hoe meer bruin vet je hebt, hoe sneller de vetverbranding verloopt. Bruin vet is dus enorm belangrijk voor een gezond lichaam.

Wit vet: visceraal en subcutaan vet

Het witte vet kan je dan beschouwen als het ‘slechte’ of minder goede vet. Dat is het vet dat bijvoorbeeld rond je buik blijft hangen, waardoor onder andere een bierbuik vorm krijgt. Wit vet zet energie niet om naar warmte, maar slaat het op rond je organen of achter je huid bij overgewicht.  Hierbinnen wordt er opnieuw een onderscheid gemaakt. Wit vet bestaat verder uit visceraal en subcutaan vet. Het vet dat we kunnen zien met het blote oog, zoals onder andere een bierbuik, is het subcutaan vet. Het viscerale vet is het onzichtbare vet dat zich rond je organen opstapelt. Een teveel aan die laatste vorm kan verschillende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes veroorzaken. Je ziet het niet aan de buitenkant, enkel aan de binnenkant, wat een verslechterde werking van de organen als gevolg kan hebben.

Meer bruin vet

Als kind hebben we veel bruin vet, maar dat percentage daalt naarmate we ouder worden. Je kan het ook niet innemen via voeding zoals wit vet. Wat je wel kan doen om meer bruin vet in je lichaam te hebben? Je lichaam meer blootstellen aan de kou. Een koude douche of de verwarming wat lager zetten zijn alvast goeie trucjes om te starten.

Lees ook: Waarom koud douchen gezond is voor je lichaam

Het verschil tussen bruin en wit vet is dus simpel: als je graag wil afvallen moet je dat witte vet kwijtspelen. Dat betekent niet dat een beetje wit vet in je lichaam kwaad kan, ook dat heb je nodig. Toch is het bruine vet het ‘goede’ vet en zou dat vetpercentage hoger moeten liggen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"