Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas?

Wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas?

'Heb ik nu overgewicht of toch obesitas?' Misschien heb jij jezelf dat al eens afgevraagd. De term "obesitas" wordt vaak gebruikt, maar soms is het niet duidelijk wat ermee wordt bedoeld.

Het verschil tussen overgewicht en obesitas

De medische omschrijving van overgewicht is gebaseerd op je BMI (de Body Mass Index). Je berekent je BMI als volgt: BMI= gewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m)) Komt daar een getal tussen de 25 en 30 uit, dan is er sprake van overgewicht. Boven de 30 betekent dat je obese bent en boven de 35 zelfs morbide obese.

Morbide obesitas

Er is sprake van obesitas bij een BMI tussen de 30 en 40, en vanaf 40 heb je te maken met morbide obesitas, ook wel ziekelijk overgewicht. Toch kan het ook zo zijn dat je bij een BMI van bijvoorbeeld 35 al te maken hebt met morbide obesitas. Dat is het geval als je last hebt van gezondheidsklachten door je overgewicht. Een te hoge bloeddruk, diabetes, slaapapneu en artrose, bijvoorbeeld.

Buikvet

verschil tussen overgewicht en obesitasOok de plaats waar vet wordt opgeslagen, is belangrijk om te weten of je gezondheidsrisico’s loopt. Hoopt het vet bij jou zich voornamelijk op rond je buik? Dan loop je meer kans op hart-en vaatziekten of diabetes. Je buikomvang is een belangrijke factor is om te weten hoe het ervoor staat met je gezondheid. Te veel lichaamsvet rond de buik is namelijk nadeliger voor je gezondheid dan rondom je billen en heupen. Het is dus ook belangrijk om dit te berekenen om een volledig beeld te krijgen. Het kan namelijk voorkomen dat je wel een gezonde BMI hebt, maar een te hoge middelomtrek. Je middelomtrek meet je door rechtop te staan en om je blote huid tussen je onderste rib en de bovenkant van je bekken een meetlint om je buik heen te trekken. Zorg dat je het meetlint niet te strak houdt en adem vervolgens helemaal uit. Meet nu de omtrek van je middel.

Bij vrouwen tussen de 19 en 69 jaar is een middelomtrek van minder dan 80 centimeter gezond. Bij mannen is dit minder dan 94 centimeter. Bij een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm is er sprake van een verhoogde omtrek bij vrouwen. Bij mannen is dit tussen de 94 en 102 cm. Bij een omtrek van meer dan 88 cm is er bij vrouwen sprake van een te hoge middelomtrek. Bij mannen is dat bij meer dan 102 cm.

Uitzonderingen 

Meestal geven je BMI en middelomtrek een goed beeld van hoe gezond je gewicht is in verhouding tot je lengte. Maar er zijn een aantal uitzonderingen. Verschillende etniciteiten kennen verschillende gezonde BMI’s. Zo hebben mensen van Aziatische afkomst gemiddeld een hogere vetmassa dan Westerse mensen. Zij hebben bijvoorbeeld bij een lager BMI al meer kans op gezondheidsklachten dan mensen met een Westerse afkomst. Ook tijdens een zwangerschap en bij het geven van borstvoeding is je BMI een minder goede maatstaaf. En ook bij krachtsporters en atleten, baby’s, ernstig zieke mensen en volwassenen vanaf 74 jaar is je BMI geen goede meter. Mocht je je zorgen maken over je gewicht, neem dan contact op met je huisarts. 

Lees ook:

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"