Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lichaamstaal

Wat je lichaamstaal verklapt over je emoties

Communicatie gaat verder dan woorden alleen. Sterker zelfs, soms geeft onze lichaamstaal een duidelijker beeld over een bepaalde situatie. Onze lichaamstaal verraadt hoe we ons echt voelen: zenuwachtig, gelukkig of verdrietig. Wat je met woorden probeert te maskeren, komt meestal toch aan het licht door de houding die je aanneemt. Dit is wat anderen kunnen afleiden uit je lichaamstaal.

Non-verbale communicatie

lichaamstaal We wikken en wegen voorzichtig elk woord dat we uitspreken, maar letten vaak niet op de lichaamstaal die daar bij komt kijken. Nochtans bestaat zo'n 70% van onze dagelijkse communicatie puur uit lichaamstaal en gebaren. Het spreekt voor zich dat je een andere houding aanneemt wanneer je met je beste vrienden iets gaat drinken dan wanneer je op kantoor zit met je collega's. Dat maakt op zich ook niets uit, want in gelijk welke situatie verklapt je houding hoe je echt bent. Deze non-verbale communicatie verdient ook de nodige aandacht. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet geven, kan de lichaamshouding een belangrijke factor zijn om deze succesvol te laten verlopen. Non-verbale communicatie is minstens even belangrijk dan verbale communicatie. De twee vullen elkaar aan en versterken elkaar. Kennis over je lichaamstaal kan je heel wat voordelen opleveren in zowat elke sociale situatie.

Wat kan je eruit afleiden?

lichaamstaal Jouw lichaamstaal heeft een invloed op hoe anderen jou zien of op jou zullen reageren. Wie bijvoorbeeld een heel gesloten houding aanneemt, zal niet snel iemand aantrekken die hij niet kent om tegen hem te spreken of een vraag te stellen. Op straat is dat op zich niet zo erg, maar op je werk kan dit soms voor problemen zorgen. Probeer jezelf er bewust van te worden als je jezelf te gesloten opstelt, dan kan je dat in bepaalde situaties makkelijker controleren en jezelf aanpassen. Eens je weet welke houding in welke situatie een bepaalde reactie kan opleveren, kan je daar handig gebruik van maken.

Verschillende interpretaties

lichaamstaal Onze lichaamstaal verklapt dus veel over hoe we ons voelen. Hoe vaak zeg je tegen iemand dat alles goed gaat, terwijl de tranen eigenlijk in je ogen staan? Toch is het niet altijd zo makkelijk om iemands lichaamstaal juist te interpreteren. Als iemand bijvoorbeeld met gekruiste armen ergens zit of staat, kan dat zowel betekenen dat iemand het koud heeft als dat die persoon liever alleen gelaten wil worden. Bovendien interpreteert iedere cultuur signalen op een andere manier, wat inhoudt dat een bepaalde lichaamshouding hier niet per se hetzelfde betekent als in een ander land. Om non-verbale communicatie zo goed mogelijk te begrijpen, kijk je beter naar het volledige plaatje: de context, de woorden, het stemgeluid en het gezicht. Die combinatie vertelt je veel meer dan woorden alleen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"