Wat je lichaamstaal verklapt over je emoties
Communicatie gaat verder dan woorden alleen. Sterker zelfs, soms geeft onze lichaamstaal een duidelijker beeld over een bepaalde situatie. Onze lichaamstaal verraadt hoe we ons echt voelen: zenuwachtig, gelukkig of verdrietig. Wat je met woorden probeert te maskeren, komt meestal toch aan het licht door de houding die je aanneemt. Dit is wat anderen kunnen afleiden uit je lichaamstaal.
Non-verbale communicatie
We wikken en wegen voorzichtig elk woord dat we uitspreken, maar letten vaak niet op de lichaamstaal die daar bij komt kijken. Nochtans bestaat zo'n 70% van onze dagelijkse communicatie puur uit lichaamstaal en gebaren. Het spreekt voor zich dat je een andere houding aanneemt wanneer je met je beste vrienden iets gaat drinken dan wanneer je op kantoor zit met je collega's. Dat maakt op zich ook niets uit, want in gelijk welke situatie verklapt je houding hoe je echt bent. Deze non-verbale communicatie verdient ook de nodige aandacht. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet geven, kan de lichaamshouding een belangrijke factor zijn om deze succesvol te laten verlopen. Non-verbale communicatie is minstens even belangrijk dan verbale communicatie. De twee vullen elkaar aan en versterken elkaar. Kennis over je lichaamstaal kan je heel wat voordelen opleveren in zowat elke sociale situatie.
Wat kan je eruit afleiden?
Jouw lichaamstaal heeft een invloed op hoe anderen jou zien of op jou zullen reageren. Wie bijvoorbeeld een heel gesloten houding aanneemt, zal niet snel iemand aantrekken die hij niet kent om tegen hem te spreken of een vraag te stellen. Op straat is dat op zich niet zo erg, maar op je werk kan dit soms voor problemen zorgen. Probeer jezelf er bewust van te worden als je jezelf te gesloten opstelt, dan kan je dat in bepaalde situaties makkelijker controleren en jezelf aanpassen. Eens je weet welke houding in welke situatie een bepaalde reactie kan opleveren, kan je daar handig gebruik van maken.