Met de terugkeer van de herfst en de winter doen ook de bacteriën en ziektekiemen weer hun jaarlijkse intrede. Het winterkwaaltje bij uitstek? Een verkoudheid. Redelijk onschuldig, maar toch behoorlijk vervelend. Voel jij jezelf wat ziek en snotterig? Met andere woorden: voel jij een verkoudheid opkomen? Dan is dit wat je ertegen kan doen.
Hoe ontstaat een verkoudheid?
In totaal zijn er meer dan 200 verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Slik. Dat zijn er heel wat en de kans is dan ook klein dat je aan al die 200 virussen kan ontsnappen. Al is het in het algemeen moeilijk om niet besmet te geraken door de virussen verantwoordelijk voor de verkoudheid. Deze zijn namelijk zo microscopisch klein en ze zitten verstopt in speekseldruppeltjes. Zelfs wanneer je praat, hoest of niest kan je de virussen in de lucht verspreiden of zo ook binnenkrijgen via andere mensen. Die virussen veroorzaken vervolgens een ontsteking van het slijmvlies in de bovenste luchtwegen, waardoor je last krijgt van een verkoudheid.
Lees ook:
Dit is de opmerkelijke geneeskracht van tijm
En je immuunsysteem dan?
Natuurlijk beschikken we allemaal over een immuunsysteem dat ons moet beschermen tegen deze virussen. De kans bestaat dus dat deze barrière de bacteriën tegenhoudt en geen schijn van kans biedt om je ziek te maken. Toch is je immuunsysteem niet altijd even sterk en kan het zijn dat er toch wat virussen door de barrière heen glippen. Wie bijvoorbeeld minder lang slaapt en een slechte nachtrust heeft, maakt dubbel zo veel kans om een verkoudheid te krijgen, omdat te weinig slaap resulteert in een zwakker immuunsysteem. Hoe meer rust je lichaam krijgt, hoe makkelijker je lichaam weerstand kan bieden aan dat vervelende bacterieleger dat ten aanval trekt.
Lees ook:
Je immuunsysteem verbeteren doe je dankzij deze 5 effectieve tips
Tip 1: Hydrateren
Hydrateren is een van de belangrijkste tips om van een verkoudheid af te geraken. Je mag jezelf zeker niet laten uitdrogen, want hoe droger je keel, hoe meer vrij spel de bacteriën hebben. Je moet een optimale vochtbalans hebben voor een goede werking van het lymfestelsel. Dat lymfestelsel is verantwoordelijk om je te beschermen tegen virussen en bacteriën. De lymfeklieren in dat lymfestelsel moeten namelijk de ziektekiemen onschadelijk maken en afvalstoffen uit de lymfe weghalen, zodat die niet in het bloed terechtkomen. Elk kwartier wat slokjes water is de beste manier om de vochtbalans in je lymfestelstel te onderhouden.
Lees ook:
6 tips om makkelijker voldoende water te drinken
Tip 2: Handen wassen
Dat een goede hygiëne een verkoudheid tegengaat, spreekt voor zich. Wanneer je verkouden bent, ben je voortdurend je neus aan het snuiten en geraak je dus heel de tijd in aanraking met al die besmettelijke bacteriën. Aangezien je virussen verspreidt door simpelweg te praten, te hoesten of te niezen, is het heel belangrijk om voortdurend je handen te wassen, een nieuwe zakdoek te nemen en je kleding of lakens te verversen. Anders blijven de bacteriën in de lucht hangen en blijf je langer ziek.
Lees ook:
Hoelang moet je je handen wassen om bacteriën weg te krijgen?
Tip 3: Rust voldoende
Ben jij zo iemand die niet wil toegeven dat hij zich slecht voelt en gewoon blijft doorgaan? Dat zal je verkoudheid niet ten goede komen. Probeer je niet te verzetten tegen een verkoudheid ten koste van voldoende nachtrust. Het enige wat de bacteriën uit je lichaam doen verdwijnen, is voldoende rust zodat je lichaam weer kan herstellen. Kruip eens op tijd in je bed en je zal zien dat je jezelf de dag erna weer heel wat beter voelt. Beter één avondje vroeger gaan slapen en weer beter zijn, dan blijven doorgaan en het alleen nog erger maken. Bovendien besmet je anders ook meer mensen in jouw buurt en je wil anderen niet ziek maken, toch?
Lees ook:
Zo lukt het jou wél om op tijd te gaan slapen
Zo geraak je snel van die verkoudheid af!