Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
zitten

Wat veel zitten écht met ons lichaam doet

We werken al zittend aan een bureau met een scherm voor ons, we zitten in de auto op weg naar het werk of we zitten in de zetel na een lange werkdag. Veel zitten dus binnen een relatief kort tijdsbestek van amper een dag. We zitten gemiddeld op een dag meer neer dan dat we aan het bewegen zijn. Het effect daarvan op onze gezondheid is opvallend slecht. Dit is wat zitten écht met ons lichaam doet.

Tegenwoordig zitten we zoveel dat het zelfs het nieuwe roken wordt genoemd. Vind je dat wat overdreven? Dat is het zeker niet. Er zijn meer nadelen dan voordelen verbonden aan lang zitten en dat uurtje sporten voor of na je werk doet de effecten hiervan jammer genoeg niet verdwijnen.

1. Digitale vermoeidheid

uitstelgedrag Ja, digitale vermoeidheid is echt een ding. Wie elke dag minstens 9 uur naar een scherm staart, brengt daarmee de gezondheid van zijn ogen in gevaar. Als je alles bij elkaar optelt, kom je verrassend genoeg heel snel aan 9 uur. Schermen zijn onnatuurlijk. We forceren onze ogen voortdurend door naar dat licht te staren. Dat resulteert in een wazig zicht, hoofdpijn en zelfs droge ogen, omdat we minder knipperen terwijl we naar een scherm kijken.

2. Slechte nachtrust

altijd moe oorzaak Alle schermen van smartphones, tablets, computers of zelfs de televisie stralen blauw licht uit. Dat is onnatuurlijk licht op het hoogste einde van het zichtbare lichtspectrum. De energie van dat licht is zo hoog dat het onmiddellijk naast het UV-licht komt te staan. Dat schetst meteen een idee van hoeveel schade dat licht kan aanbrengen, aangezien ook zonlicht heel slecht kan zijn voor je gezondheid. Blauw licht verstoort onder andere onze slaap. Als je nog tot vlak voor het slapengaan op je smartphone of tablet zit, zal je merken dat je minder vlot in slaap valt. Op lange termijn kan dit effect ernstiger worden.

Lees ook: Daarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken

3. Rug- en nekklachten

hoofdpijn Door een lange periode te zitten, is de kans groot dat je na een tijd een slechte lichaamshouding aanneemt. Het is soms verleidelijk om in die comfortabele bureaustoel wat meer naar achteren te leunen, maar je lichaam zal hier minder fan van zijn. Te veel neerzitten en naar schermen kijken, kan rug- en nekklachten veroorzaken. Probeer dus op je houding te letten, want dat kan op lange termijn tot serieuze klachten leiden.

Lees ook: Dankzij deze oplossing geraak jij van die pijnlijke nek af

4. Hoger risico op hart- en vaatziekten

Ons lichaam is continu bezig met het omzetten van voedingsstoffen naar energie en met het afbreken van vetten en suikers. Wanneer we lang zitten, zullen die suikers en vetten minder goed worden afgebroken. Tijdens het neerzitten gebruiken we onze beenspieren niet. Dat zijn de grootste spieren van het lichaam en door die amper te gebruiken, worden vetten en suikers minder snel afgebroken in je bloed. Hoe langer die stoffen aanwezig zijn in je bloed, hoe meer risico je loopt op hart- en vaatziekten.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

Probeer tijdens je werkdag wat afwisseling te zoeken en minstens één keer per uur recht te staan.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo