Wat verklapt je hartslag over jouw gezondheid?
1. Hoe gezond is je hart?
Het hart is een van de belangrijkste spieren in ons lichaam: het houdt ons in leven. De hartslag is dus vanzelfsprekend een van de belangrijkste indicators van hoe gezond je hart en de hartvaten zijn. Het toont aan hoe vlot het hart je bloed rondpompt en wat de conditie van je hart is. Dat ritme is belangrijk, omdat een te hoge hartslag ongezond is. Stress, fysieke activiteit of stimulerende middelen zoals alcohol en koffie veroorzaken een hogere hartslag, met soms een angstig en vermoeid gevoel tot gevolg. Daarom is het belangrijk dat je rekening houdt met je lichaam.2. Wat is een 'normale' hartslag?
De hartslag verschilt van persoon tot persoon. Wat voor jou de gezondste slagen per minuut zijn, kan je beter achterhalen bij je huisdokter. Het enige wat we jou met zekerheid kunnen zeggen, is dat de gemiddelde hartslag bij volwassenen tussen 50 en 80 ligt. Ieders hart kent ook een maximale hartslag. Dat wil zeggen dat je hart een maximaal aantal slagen per minuut kan pompen wanneer je in rust bent of een inspanning levert. De hartslag tussen die twee toestanden verschilt.
Lees ook: Je hart is je alles: 3 x superfood om het jong en sterk te houden
3. Wat is het verschil tussen je hartslag in rust en wanneer je actief bent?
Als je niets doet zou je hartslag normaal moeten schommelen tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Wanneer je echter met veel stress te maken hebt, kan dit getal in rusttoestand ook hoger liggen. Dat is heel normaal en overkomt iedereen wel eens. Meestal probeert je hart je dan te vertellen dat je het wat rustiger aan moet doen. Dokters zien een lage hartslag als iets positief. Dat betekent namelijk dat je hart minder slagen per minuut nodig heeft om bloed in het rond te pompen en je dus een goed werkende hartspier én een gezond lichaam hebt. Bij het sporten, in actieve toestand, is je hartslag dus best ook niet te hoog. Als dat wel zo is, pas je de activiteit beter aan jouw niveau aan.4. Wat kan ik doen om mijn hartslag te verbeteren?
Simpel: af en toe eens een wandelingetje maken of een toertje gaan lopen. Wanneer je regelmatig beweegt of sport kan je ervoor zorgen dat je hartslag in actieve toestand verlaagt. Zo zal je hart efficiënter leren werken, wat een positief effect heeft op de conditie ervan.
Lees ook: Deze 4 fitness oefeningen kan jij gemakkelijk thuis doen
Nu weet je voor eens en altijd wat je hartslag over je gezondheid vertelt en waarom dit zo belangrijk is om onder controle te houden.