Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
buikvet

Wat verklapt je buikvet over je gezondheid?

Meten is weten, niet alleen wat het cijfer op de weegschaal betreft, maar ook als het gaat over de omvang van de buik. Meer zelfs, het cijfer van de weegschaal is niet altijd even representatief wanneer het over gezondheid gaat. Het gaat namelijk over het totaalplaatje. Wie meer spieren heeft, kan meer wegen dan iemand die meer vet heeft, maar is daardoor zeker niet ongezonder. Het buikvet verklapt daarentegen veel meer over hoe gezond je nu eigenlijk werkelijk bent.

Meet meer dan de BMI

buikvet Wie wil weten hoe gezond hij is, baseert zich meestal uitsluitend op een cijfer zoals de BMI. Die BMI drukt de verhouding tussen het gewicht en de lichaamslengte uit. Het is inderdaad belangrijk om dit getal te kennen, omdat je zo weet of je in de categorie onder- of bovengewicht of 'normaal' valt. Dat is een eerste indicator van de algemene lichamelijke gezondheid. Toch is een BMI niet voldoende om te weten of je écht gezond bent.

Vetanalyse

buikvet verbranden Waarom niet? Een vetanalyse is even essentieel tijdens het achterhalen van de lichamelijke gezondheid. Overgewicht is wel degelijk een gevaar voor onze gezondheid, maar dat betekent niet dat vet volledig ongezond is. We hebben vet nodig om te overleven, maar dan wel het 'juiste' vet. Buikvet is daarentegen niet het meest gezonde vet. Wie meer buikvet heeft, loopt een hoger risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten dan wie het meeste vet op de heupen of billen terugvindt.

Lees ook: Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Belang van metabolisme

Het belang van het metabolisme of een vlotte stofwisseling is hier groot. Dat zijn eigenlijk verschillende lichamelijke processen die instaan voor de opname, verwerking, opslag en verbranding van verschillende voedingsstoffen die we binnenkrijgen. Om deze processen vlot te laten verlopen, zijn er weer andere stoffen, enzymen en hormonen nodig, die het lichaam vlot laten functioneren. Het samenspel van al die kleine processen en stoffen bepaalt hoe snel jouw metabolisme is en hoe snel jij dus vet verbrandt. Jouw lichaam heeft brandstof nodig om optimaal te functioneren. Die brandstof is afkomstig uit de voeding. Wanneer je dus vaak ongezond eet en daarmee voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam niet nodig heeft, zal dat een impact hebben op jouw metabolisme en je gezondheid. Hierdoor gaat je lichaam meer vet opslagen, wat kan resulteren in meer buikvet.

Lees ook: 6 manieren om je metabolisme een boost te geven op oudere leeftijd

Waarom is buikvet schadelijk?

koud douchen gezond Hoeveel buikvet je hebt, is een indicator van hoeveel vet er rond je organen zit. Hoe hoger dat vetpercentage, hoe meer risico op een slechtere lichaamswerking op langere termijn. Dat is één van de redenen waarom overgewicht zo schadelijk is. Het vet rond je organen is visceraal vet. Dat is vet dat niet omgezet wordt in warmte, maar rond je organen of op de huid achterblijft. Een gezonde buikomtrek voor vouwen ligt tussen de 68 en 80cm. Wie hierboven zit, heeft waarschijnlijk te veel visceraal vet en dus meer gezondheidsrisico's. Je kan de buikomtrek zelf makkelijk meten door een meetlint rond je buik te plaatsen tussen de bovenkant van je bekken en je onderste rib. Wie écht zeker wil zijn, laat die omvang best meten door professionals. Dan krijg je er meteen advies bij voor hoe je dat buikvet kan doen verdwijnen!

Lees ook: Buikvet verbranden dankzij deze 4 voedingsmiddelen

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"