Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezondste druiven

Wat zijn de gezondste druiven: wit of rood?

Wanneer je een gezonde levensstijl leidt, is de kans groot dat fruit een groot deel van jouw voedingspatroon uitmaakt. Dan wil je natuurlijk weten welk fruit het gezondst is, zodat je de beste resultaten voor je lichaam krijgt. Een van onze favoriete fruitsoorten als snack tijdens een drukke werkdag zijn bijvoorbeeld druiven. Maar wat zijn dan de gezondste druiven? De witte of de rode variant?

Wit vs. rood

gezondste druiven Eerst en vooral een belangrijke mededeling: zowel de groene als de rode druiven zijn gezond, no worries. Maar zoals dat met alle voedingsmiddelen gaat, is de ene variant altijd nog een tikkeltje gezonder dan de andere variant. Hoe je het ook draait of keert, druiven zijn kleine vitaminebommetjes die je doorheen de dag van heel wat gezonde voedingsstoffen voorzien en je daarmee een kleine energieboost opleveren. Gezonde voeding is altijd de beste keuze om je energievoorraad mee aan te vullen. Daar komt natuurlijk wel bij dat fruit een kleine keerzijde heeft in de vorm van heel wat suikers. Toch gaat het hier om natuurlijke suikers. Dat type suiker is gunstig voor je lichamelijke gezondheid en zal je dus minder energiedipjes opleveren dan de kunstmatige en toegevoegde suikers die je terugvindt in snoep, koeken en andere ongezonde voeding. Dat betekent daarentegen niet dat je ongelimiteerd van fruit kan snoepen, er bestaat écht wel iets als te veel suiker. Wissel je snacks dus op een verstandige manier af. Dan een portie groenten, dan weer een portie fruit of eens een Craving killer bar. Lees ook: Dit is het échte effect van suikers op je brein

Wat zijn de gezondste druiven?

natuurlijke energieboost Hoewel beide soorten druiven zoals eerder vermeld zeker gezond zijn, komen de rode druiven als gezondste druiven uit het duel naar voor. De roodblauwe druiven bevatten dubbel zoveel vezels én staan in de top vijf van de meest vetverbrandende vruchten. Dat komt door de flavonoïden die in de rode druiven aanwezig zijn. De talrijkst aanwezige flavonoïden die je in rode druiven terugvindt, zijn anthocyanen. Dat is meteen de stof die verantwoordelijk is voor de kleur van dit fruit, al doet het meteen ook heel wat voor je gezondheid. Deze flavonoïden hebben een ontstekingsremmende functie. Daarnaast beschermen ze de lever en houden ze de bloeddruk onder controle. Op zijn beurt zorgt een stabiele bloeddruk voor minder risico op hart- en vaatziekten. De ontstekingsremmende functie is dan weer een boost voor het immuunsysteem. Verder bevatten de rode druiven veel meer antioxidanten dan de witte druiven. Lees ook: Dit betekent de kleur van groenten en fruit

Resveratrol

huidveroudering Een stofje die witte druiven ook veel minder bevatten dan de rode variant is resveratrol. Resveratrol zit zowel in de pit als in de druif zelf. Het is een beschermende stof voor de vrucht, maar eveneens een beschermende stof voor je lichaam. De stof krijgt namelijk het effect toegeschreven dat het vroegtijdige veroudering kan tegengaan. Daarnaast heeft het een stimulerend effect op de bloedcirculatie, wat opnieuw gunstig is voor je huid. Een vlottere doorbloeding zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen de huidcellen vlot voeden, waardoor de celvernieuwing goed verloopt. Lees ook: Waar zijn de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar? De gezondste druiven zijn dus de rode druiven, al zijn de witte druiven ook gezond.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"