Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
water besparen

Water besparen lukt jou dankzij deze slimme aanpassingen

Wist je dat de gemiddelde Vlaming elke dag ongeveer 100 liter water verbruikt? Hoewel we zeker veel water moeten drinken om gehydrateerd te blijven tijdens de hitte, is het belangrijk om op andere vlakken toch wat op water te besparen. Met enkele kleine, slimme aanpassingen kan je al heel wat verandering teweegbrengen en lukt water besparen jou zonder problemen.

1. Neem een douche in plaats van een bad

warm bad gezond Toegegeven, af en toe een ontspannend bad kan eens goed doen. Toch zorgt een bad voor veel meer waterverspilling dan het nemen van een douche, tenzij je oneindig lang onder de warme waterstraal blijft staan. Wanneer je doucht, verbruik je gemiddeld 75 liter water, bij een bad loopt dit snel op tot 130 liter water. Dan is de keuze snel gemaakt, want beide opties laten je even proper achter. Wil je ook tijdens het douchen nog wat extra water besparen? Time dan hoelang je eronder staat en zet een wekker, dat helpt om er sneller uit te komen.

Lees ook: Waarom koud douchen gezond is voor je lichaam

2. Was donkere kleding met koud water

lakens wassen Je kledij wassen op 90° is een overblijfsel van de meer oudere generaties. Vandaag zijn er heel wat ontwikkelingen doorgevoerd, waardoor het mogelijk is om je was gewoon te laten draaien op 30 of 40°. Extra tip: wanneer de kleding niet echt vuil is of geen extreme vlekken bevat, kan je deze eventueel met de hand wassen. Zo bespaar je op energie en op water.

Lees ook: Duurzaam wassen: zo was je jouw kleren op een meer ecologische manier

3. Gebruik regenwater

planten verzorgen tijdens de hitte In ons land valt er doorgaans op een jaar heel wat regen. Die regen kan je nuttig gebruiken om jezelf te voorzien van voldoende water in het huishouden. Heel wat nieuwe en moderne woningen maken gebruik van regenwater om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. Dat werkt op basis van een regenton die gevuld moet geraken, wat automatisch gebeurt wanneer het regent. Ook het verzorgen van je plantjes kan perfect met regenwater.

4. Onderhoud je waterinstallaties

Het is iets waar je niet bij stilstaat, maar waterlekken in leidingen en kranen verspillen heel wat water dat je anders nuttig kan gebruiken. Onderwerp je leidingen en kranen regelmatig aan een controle om zeker te zijn dat er nergens een lek te vinden is. Zelfs een klein lek verspilt al snel tot zes liter per dag.

5. Vermijd tuinsproeiers

water besparen Akkoord, tuinsproeiers zijn handig om je gazon en je planten op een makkelijke manier te onderhouden, maar net zoals een hogedrukreiniger verspillen ze enorm veel water. De tuin besproeien met een sproeier is vooral noodzakelijk wanneer het gedurende een lange tijd droog is en de tuinplanten of het gras anders kapot dreigen te gaan. Sproei de tuin handmatig om de hoeveelheid verspild water wat te beperken. Bovendien is te veel sproeien niet goed voor al het groen en zal het daardoor net sneller kapotgaan.

Lees ook; 4 nuttige tips om te besparen op tankkosten op vakantie

Zo zet jij je eerste duurzame stapjes en lukt het water besparen jou.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo