Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
weerstand verhogen

Verhoog je weerstand (en bespaar op medische kosten!)

Door je weerstand te verhogen, word je minder snel ziek en zo bespaar je logischerwijs op medische kosten. Dat klinkt eenvoudig, maar is het ook zo? Met een sterk immuunsysteem ben je minder vatbaar voor (winter)ziektes en op lange termijn ook voor grotere aandoeningen. Om je een handje te helpen, delen we graag onze 4 beste tips.

Sterke weerstand = snel weer gezond

Een sterk immuunsysteem is een voorwaarde voor een goede gezondheid. Betekent dit dat je nooit ziek mag worden? Natuurlijk niet. Af en toe ziek of verkouden zijn is normaal. Het hoort bij het leven. Af en toe onwel zijn helpt in zekere zin zelfs om je weerstand op te bouwen. Het probleem is dat we (vaak door druk van buitenaf: werk, familie...) niet de tijd nemen om 'uit te zieken'. Door onze hectische levensstijl lijkt er geen ruimte te bestaan voor ziekte. Alsof van ons verwacht wordt dat we in no time weer op de been zijn. Het resultaat is dan meestal een verkoudheid die blijft duren. Een goede weerstand zorgt er niet alleen voor dat je minder vaak ziek wordt, maar ook dat de klachten van korte duur en minder heftig zijn. Een goede weerstand helpt dus ook bij een sneller herstel.

Hoe kan je je weerstand verhogen?

Er is een sterk verband tussen je weerstand en je levensstijl. Het goede nieuws is dus dat je zelf heel wat kan doen om je weerstand te verhogen. Wacht niet tot de volgende verkoudheid toeslaat maar start vandaag nog! Vandaag verkouden? Lees hier wat je kan doen om je beter voelen.

1. Gezond eten

Voeding, daar start het allemaal mee. Slechte voeding kan je systeem snel verzwakken. Je hebt het pakket mineralen, vitaminen en vezels - die je vindt in fruit en groenten - daadwerkelijk nodig. Probeer aan elke maaltijd (ook het ontbijt) eiwitten, fruit of groenten toe te voegen. Granen zijn ook belangrijk. Gevoelig aan gluten? Geen probleem, er zijn heerlijke glutenvrije alternatieven!

2. Bewegen

Wie niet van sport houdt, hoort het niet graag... maar beweging vormt een tandem met een gezond dieet. Je hoeft geen topsporter te zijn: om je weerstand te verhogen is regelmaat belangrijker dan prestatie. Denk aan (dagelijks) zwemmen, wandelen, ... Vind je calorieën verbranden ook belangrijk? Hou dan zeker rekening met het tijdstip waarop je beweegt. Lees hier welk moment het meest interessant is om calorieën te verbranden.

3. Hygiënisch leven

Zorg goed voor jezelf. Was regelmatig je handen, niet enkel na een toiletbezoek. Heb je net de tram genomen, kleingeld geteld, de hond uitgelaten? Juist ja, dat zijn wasmomenten.

 

weerstand verhogen

4. Rust & slaap

De gevolgen van spanning worden vaak onderschat. Laat stress niet te lang aanslepen en zoek oplossingen (zoals een cursus mindfulness of yoga). Ook slaap helpt op korte en lange termijn. Heb je slaapproblemen, grijp dan niet op eigen houtje naar (verslavende) slaapmedicijnen. Natuurlijke oplossingen werken even goed. Leef je al gezond? Ben je zelden ziek? Heerlijk! Toch is er altijd ruimte voor verbetering.

Als je deze tips toepast, doe je aan langetermijndenken, met als doel: lang en gezond leven. Vergeet ook de bonus voor je portemonnee niet: een sterk immuunsysteem is de beste remedie tegen torenhoge (ziekenhuis)kosten!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"