Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
weerstand versterken

Je weerstand versterken? Dit hormoon doet dat stiekem voor jou

Zowat alles in ons lichaam wordt bepaald door onze hormonen en hoe die in balans zijn of net niet. Eén van die hormonen in ons lichaam is oxytocine. Dat stofje is een neurotransmitter dat een belangrijke rol speelt bij het creëren van een gelukkig en ontspannen gevoel en bijgevolg bij het verminderen van stress. Toch heeft dat hormoon ook effect op lichamelijke gezondheid en niet alleen op je mentale gezondheid. Wil je jouw weerstand versterken? Dan is extra oxytocine een stapje in de goede richting.

Neurotransmitter

knuffelen Oxytocine staat beter bekend als zwangerschapshormoon, omdat het hormoon essentieel is om een bevalling vlot te laten verlopen en de borstvoeding te stimuleren. Toch is het hormoon veel meer dan alleen maar een zwangerschapshormoon. Het is namelijk een neurotransmitter die eveneens instaat voor een gevoel van geluk en plezier. Wat een neurotransmitter precies is? Het is eigenlijk een stofje dat ervoor zorgt dat de cellen in je hersenen met elkaar communiceren en signalen naar elkaar sturen om bepaalde lichamelijke acties uit te voeren. Andere neurotransmitters zijn bijvoorbeeld serotonine en dopamine, die ook een gevoel van geluk of zelfs extase veroorzaken. Oxytocine heeft de specifieke functie om uit fysieke aanrakingen met andere mensen in de vorm van knuffels, seks, een massage of oogcontact gevoelens van plezier of ontspanning af te leiden, waardoor je jezelf goed in je vel voelt. Menselijk en fysiek contact zet de productie van oxytocine in gang, waardoor je jezelf beter en gelukkiger voelt. Hoe hoger het oxytocinegehalte in je lichaam, hoe rustiger je jezelf voelt. Lees ook: 5 overtuigende redenen om meer te knuffelen

Lichamelijk sterker

mentale problemen De uitleg van oxytocine als neurotransmitter lijkt dus voornamelijk te wijzen op mentale voordelen. Toch komt het hormoon ook jouw lichaam ten goede, met name in de vorm van een sterkere weerstand. Je weerstand versterken, is een stiekeme bijwerking van dit hormoon voor jou. Hoe oxytocine daarbij te werk gaat? De stof zorgt voor een vlotte (spier)ontspanning, verlaagt je bloeddruk en verlaagt het hele cortisolgehalte in je lichaam. Dat is ook de reden waarom mensen die ziek zijn vaak sneller genezen wanneer ze veel steun krijgen van familie, vrienden en geliefden: ze krijgen veel knuffels en maken daardoor veel oxytocine aan, wat de gezondheid stimuleert. Lees ook: Wat je moet doen als je een verkoudheid voelt opkomen Als je weerstand versterken geen ideaal excuus is om elkaar vanaf nu wat meer te knuffelen en elkaar fysiek te tonen dat je elkaar graag ziet, dan weten we het ook niet meer. Je wordt dus letterlijk gezonder van knuffelen!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"