Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
luizen

Zo geraak je van die lastige luizen af

Elk jaar betekent de start van het nieuwe schooljaar ook de terugkeer van een van de minst favoriete bezorgdheden van ouders. Het gaat natuurlijk over... luizen. Je krijgt waarschijnlijk al jeuk bij het idee van de beestjes alleen al. Wat kan je ertegen doen? En zijn er bepaalde maatregelen waardoor je ze kan voorkomen?

Wat zijn luizen?

luizen Luizen zijn eigenlijk kleine zespotige insecten die leven van mensenbloed. Ze komen voornamelijk voor bij kinderen tussen 3 en 12 jaar, maar vergis je niet: ook volwassenen kunnen ze krijgen. Waarom ze vooral bij kinderen opduiken? Kinderen zitten in scholen bijvoorbeeld vaak met hun hoofden dicht tegen elkaar, waardoor het makkelijk is om van het ene naar het andere hoofd over te springen. Het is wel belangrijk om op te merken dat het krijgen van luizen niets met hygiëne te maken heeft. Iedereen kan ze krijgen. Ze zijn piepklein, maar wel zichtbaar met het blote oog. Hoe vervelend ze ook zijn, schadelijk voor de gezondheid zijn ze gelukkig niet. Gemiddeld worden hoofdluizen tot drie millimeter groot en een volwassen luis legt ongeveer acht eitjes per dag. Die eitjes staan beter bekend als neten. Die neten bevatten larven, waaruit uiteindelijk nieuwe luizen ontstaan. Als je in het haar witte lege omhulsels vindt die eruitzien als parels, dan zijn dat oude neten, waarvan de luis al is volgroeid. Verwar luizen of neten zeker niet met schilfertjes in het haar, al ziet het er gelijkaardig uit.

Lees ook: Een tekenbeet herkennen doe je zo

Hoe vind je ze?

luizen Meestal zijn luizen wel zichtbaar wanneer je het haar van je kind eens goed doorkamt. Hoofdluizen vind je vooral terug op de warmste plekken van het hoofd: in de haren rond de nek en boven de oren. Een symptoom van luizen kan hevige jeuk zijn, die ontstaat door de uitwerpselen of het speeksel van de luizen dat de hoofdhuid irriteert. Daardoor zie je soms krabwondjes, waar je voorzichtig mee moet zijn zodat het geen huidinfectie wordt. Toch betekenen luizen niet dat je automatisch jeuk hebt. Je kan er evengoed hebben zonder dat je ook maar een keer de neiging hebt om te krabben. Hoofdluizen kan je letterlijk zien bewegen in het haar, maar eitjes nestelen zich aan de haren op de hoofdhuid. Kijk dus zeer grondig tussen de haren en op de hoofdhuid wanneer je het haar van je kind controleert.

Voorzorgsmaatregelen

luizen Hoewel je nooit helemaal zeker luizen kan vermijden, zijn er wel heel wat voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om de kans te verkleinen. Als meisjes met lang haar hun haar in een staart dragen, hebben ze minder risico op luizen, omdat de beestjes zich zo moeilijker hechten aan het haar. Daarnaast is het belangrijk dat er geen mutsen, sjaals, speldjes of haarelastiekjes gedeeld worden met andere kinderen, want dat zijn zaken waar neten of luizen zich aan vast kunnen houden.

Zo krijg je luizen weg

luizen Luizen leven alleen op het hoofd, maar vergeet niet dat je via je hoofd met heel wat dingen in contact komt op een dag tijd. Denk maar aan het hoofdkussen waarop je 's nachts ligt te slapen, de haarborstel die je gebruikt om je haar te kammen of mutsen en sjaals die je draagt in de winter. Het is belangrijk dat je lakens, handdoeken en hoofddeksels wast op 60°C terwijl je ze in een plastieken zak steekt. Op die manier stik je de luizen en de neten die erin aanwezig zijn, waardoor ze de wasbeurt niet overleven. De meest succesvolle manier om van luizen af te komen, is het haar wassen met een anti-luizenshampoo. Als je liever op een natuurlijke manier van de luizen wilt afkomen, dan kan je olijfolie in het haar masseren en dit een nachtje laten intrekken terwijl je het haar in plastiekfolie wikkelt. Was de ochtend erna je haar met gewone shampoo, om alle sporen van de olijfolie uit te wissen. Gebruik na een wasbeurt, al dan niet met anti-luizenshampoo, ook een speciale conditioner. Dit zal het makkelijker maken om de haren te ontwarren. Kam het haar lok per lok, zodat je de neten die je tegenkomt er vlot kan uithalen. Herhaal dit elke dag. Zijn de luizen weg? Herhaal deze behandeling dan nog een maand, om zeker te zijn dat alle neten en luizen verstikt zijn.

Lees ook: Hoe vaak moeten we onze haren wassen?

Dankzij deze tips krijg je die luizen weg en kan je kind onbezorgd weer naar school!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"