Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bosbaden gezond

Werkt bosbaden echt? (+ 1 snelle remedie!)

Bosbaden (en bij uitbreiding 'baden in de natuur') kan niet anders dan gezond zijn. Moeten we met z'n allen bomen gaan omhelzen, of kan het ook anders? Laten we even kijken naar de 2 grootste voordelen van zo'n onderdompeling in het bos:

Bosbaden zorgt voor een lagere bloeddruk

De nieuwe trend van 'wandelen terwijl je de energie uit bomen en bos in je opneemt' bestaat in Japan al heel lang en heet er Shinrin-yoku. Het moet gezegd zijn. In Japan verstaat men de kunst van meditatie en contemplatie. Misschien verwondert het je dan ook niet dat deze nieuwe trend uit die hoek is overgewaaid. Japanners zijn zelden dik en leven lang. Check hier hun andere gezondheidsgeheimen! Japan heeft een dichte hoeveelheid aan mooie naaldbossen, bezaaid met tempels. Door er vaak (en vol mindfulness) te wandelen, ontdekten de Japanners dat bosbaden extreem gezond is. Op voorwaarde dat je langzaam gaat en de wandeling minstens 2 uur duurt, heeft bosbaden een weldadig effect op je hartslag en neemt het stress vrij snel weg. Je bloeddruk bijvoorbeeld gaat al na amper 15 minuten 'bostherapie' naar omlaag.

Bosbaden is gezond, want het zorgt voor een diepe slaap

Minstens 2 uur moet je bosbaden, maar nog beter is het als je er een hele dag voor uittrekt. Op die manier blijft de helende kracht van de natuur langer op je doorwerken, zelfs tot 5 dagen lang. En dat is niet mis, want door het ruiken, voelen en luisteren naar het bos herstel je de schade die je lichaam heeft opgelopen door (chronische) stress. Na een dagje bosbaden slaap je de hele week lang als een roos. Was je nog op zoek naar een nieuwe hobby? Laat het bosbaden zijn! Door meditatief te wandelen los je een heleboel zaken in je leven op. Dankzij de aanwakkering van het DHEA-hormoon heeft Shinrin-yoku bovendien een anti-aging effect!

Kan je niet naar het bos? Doe dan dit!

Heb je geen auto en geraak je met de trein niet tot aan de rand van het bos? Geen nood, een stadspark met voldoende groen doet ook al goed z'n werk. Bosbaden is zonder meer gezond. Het gaat erom dat je met voldoende aandacht wandelt om zo alle weldaden van het groen in je op te nemen. Ben je ziek of slecht te been? Probeer dan eens een paar druppels dennenknoopextract. Doe je dit elke dag, en probeer je daarnaast nog voldoende vitamine D te vangen (en stress te mijden!), zit je erg dicht bij het effect van Shinrin-yoku. Tot slot geven we graag nog even mee dat je dit soort lange boswandelingen perfect in je eentje of met je gezin kan doen. Wil je toch graag begeleiding, kan je terecht bij een centrum voor een kuur. In België (Vielsalm) ga je in groep nog dieper in op de moleculaire energie van het bos en zijn microkosmos. Je kan er het wandelen combineren met onder meer yoga en tai chi.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"